Kalajoen maastopalo levinnyt jo noin 300:n hehtaarin alueelle -asukkaita kehotetaan varautumaan evakkoon

29.07.2021 08:07 - Jussi Häkkilä

Pelastusjohtaja Jarmo Haapasta Jokilaaksojen pelastuslaitokselta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kalajoen maastopalo on päässyt leviämään jo arviolta 300:n hehtaarin alueelle. Palon leviäminen saatiin viime yönä estettyä, eikä se välittömästi uhkaa asutusta. Tuulen alapuolella asuvien ja kiinteistöjen omistajien on kuitenkin syytä seurata tilannetta ja varautua tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan.

Paloalueen rajaus on toistaiseksi pitänyt. Alueella on jatkettu palokäytävien vahvistamista ja sammutustyötä. Puuskittainen tuuli aiheuttaa kuitenkin merkittävän riskin. Sääennusteiden mukaan seuraava vuorokausi on kriittistä aikaa. Eilisen latvapalon jäljiltä löytyy palaneita risuja, eli heitteitä jopa 1,3:n kilometrin päässä paloalueelta.

Kannuksen rajan lähellä oltiin eilen antamassa kahteen taloon evakuointimääräys. Palon eteneminen saatiin tuolloin kuitenkin pysäytettyä eikä evakuointiin tarvinnut ryhtyä.

Sammutustehtävissä on tällä hetkellä lähes 250 henkilöä. Pelastuslaitosten ajoneuvoja on sammutustoiminnassa mukana 31, joista noin puolet on säiliöautoja. Palon lähtiessä eilen alkuillasta rajusti leviämään jäi palon alle merkittävä määrä letkuja, jotka ovat todennäköisesti tuhoutuneet. Myös muutama pumppu ja liitinkalustoa jäi palorintaman alle.

Sammutustehtäviin on saatu avuksi myös yksityisten kalustoa, jolla voidaan kuljettaa vettä paloalueelle. Tehtävään hankitaan jatkuvasti lisäresursseja omalta alueelta, muista pelastuslaitoksista, Puolustusvoimilta ja Rajavartiostolta.

Jokilaaksojen pelastuslaitos myös kehottaa ulkopuolisia pysymään poissa paloalueen lähialueelta ja tiestöltä, jotta säiliökalusto pääsee kuljettamaan vettä paloalueelle esteettä. Lisäksi lennokkien lennättäminen on kielletty, koska alueella on lentosammutuskalustoa.

Kalajoen kaupunki on varautunut evakuointeihin metsäpalon johdosta. Kaupungin valmiushenkilöstö on tehnyt suunnitelman mahdollisten evakuointien varalle. Kaupungilla on tarvittaessa valmius majoittaa paloalueella asuvat. Myös kriisiapuun on varauduttu.

Lue myös: Kalajoen maastopalo uhkasi levitä latvapaloksi

Kilpailut

Uusimmat