Muhoksella syttyi eilen iltapäivällä suuri metsäpalo. Metsää palaa n. 250 hehtaarin alueella. Paloalue on tällä hetkellä rajattu. Päivystävä palopäällikkö Heikki Levòn kertoi lähetyksessä aamun tilanteesta.
Turveauman palo roihusi 5-6 aarin alueella. Näkyvät liekit turveaumasta sammutettiin nopeasti, kun noin 400 metriä pitkä runovesilinja oli saatu rakennettua. Leviämisvaara oli olematon, koska viimepäivän sade oli kastellut turvekentät alueella.
Siikalatvan Pulkkilan paloalue oli kooltaan 40 x 500 metriä ja Siikajoella noin 50 x 100metriä. Voimakas puuskittainen tuuli ja kuivuus vaikeuttavat sammutustehtäviä. Sammutustehtävissä oli runsaasti pelastuslaitoksen ja turveurakoitsijoiden henkilöstöä.
Oulussa Alakyläntien varrella paloi eilen iltapäivällä maastoa noin 1,5 hehtaaria.
Eilen iltapäivällä Nivalassa tuli levisi maastoon n. hehtaarin alueelle. Aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi. Palon syttymissyy jäi tällä kertaa epäselväksi. Alavieskassa Sakkoperällä keskisuuressa maastopalossa ei puolestaan ollut leviämisvaaraa ja sammutus jatkui päivän aikana. Palon syttymissyyksi epäillään aikaisemmin paikalla tehtyjä peltotöitä, josta on syntynyt kipinä maastoon.
Oulaisten Matosaarentiellä syttyi maastopalo pellolla tänään iltapäivällä.
Alueilla vallitsee ruohikkopalovaara.
Keväällä sulaneen lumen alta paljastuu kuloheinää, joka kuivuu nopeasti erittäin paloherkäksi ja tuli voi karata yllättäen kokeneenkin kulottajan hanskasta. Pelastuslaitos muistuttaa, että Ilmatieteenlaitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä. Ja avotulen käsittelyssä on noudatettava aina erityistä varoivaisuutta ja huolellisuutta.
Nivalassa Pääköntiellä nuotiosta levinnyt maastopalo työllisti pelastuslaitosta eilen iltapäivällä.
Maastoa paloi noin 30 x 50 m suuruiselta alueelta. Pelastuslaitos sai palon nopeasti hallintaan.
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa ihmisiä olemaan huolellisia avotulen teon kanssa ja varaamaan paikalle riittävä määrä alkusammutuskalustoa. Myös keliolosuhteet tulee huomioida ennen avotulen sytyttämistä. Tuulisella säällä kulottamista ja muuta avotulen tekoa on syytä välttää.
Linnut syttyivät palamaan törmätessään lankoihin. Palavat linnut putosivat maahan sänkipellolle ja sytyttivät pellon palamaan.
Kolarissa Vaattojärventiellä paloi eilen maastoa noin 30 aaria.
Latvapalona edenneet liekit saatiin rajattua ja metsää ehti palaa n. 5 hehtaarin alueelta. Keliolosuhteet olivat vaikeat maaston erityisen kuivuuden vuoksi. Syttymissyystä ei ole tietoa. Yläkuvassa näkymä palopaikalle Piehingistä kuvattuna.
Lapin poliisi tutkii viikonloppuna Hirvaalla Kalliokummuntiellä mahdollisesti tahallisesti sytytettyä maastopaloa. Vaikka maasto oli kuiva, palo ei levinnyt laajemmalle alueelle. Silminnäkijähavaintojen perusteella palon syttymiseen liittyy mahdollisesti pieniä lapsia. Poliisille on tullut kuluvalla viikolla ilmoitus toisestakin lasten sytyttämästä isosta tulesta Rovaniemen alueella, josta selvittiin säikähdyksellä sivullisen nopean toiminnan ansiosta.
Tervolan Reutuaavalla paloi peltoaukea, josta tuli oli vaarassa levitä läheiseen metsään. Simon Lumiaavalla sijaitsevalla turvetuotantoalueella paloi maata n. kahden hehtaarin alueella. Suurin palo oli turvetuotantoalueella Haapakuusikontiellä Sodankylässä. Kymmenen hehtaarin alueelle levinnyt palo syttyi kahdessa aumassa.