Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Stora Enson Oulun tehtaan hajupäästöjen korjaaminen jatkuu

22.04.2021 10:15 - Marja Ollakka

Stora Enson Oulun pakkauskartonkitehdas käynnistettiin vuoden 2021 alussa. Käynnistyksen yhteydessä hajuhaittaa osattiin odottaa, mutta hajupäästöt ovat valitettavasti jatkuneet odotettua pidempään.

Päästömittauksissa tehtaan hajukaasujen arvot jäivät sadasosiin tai jopa tuhannesosiin terveydelle vaarallisista suositusarvoista, vaikka aiheutunut hajuhaitta onkin merkittävä. Hajupäästöt ovat lähtöisin kolmesta kohteesta, joista yksi on jo korjattu kokonaisuudessaan ja kahden muun osalta toimenpiteet ovat käynnissä.

Hajupäästöjä on mitattu kahden ulkopuolisen yrityksen toimesta viikoilla 13-15 tehdasalueella, Hollihaassa, Limingantullissa ja Heinäpäässä. Analyyseilla haluttiin tutkia Oulun sellutehtaan hajupäästöjen laatua ja pitoisuustasoa. Mittauksissa havaittujen tärpätti- ja rikkiyhdisteiden pitoisuus oli kaukana sosiaali- ja terveysministeriön haitalliseksi tunnettujen pitoisuuksien raja-arvoista. Mittaukset uusitaan sen jälkeen, kun seuraavat parannustoimenpiteet on saatettu loppuun.

Yhdeksi merkittäväksi jatkuvaksi hajupäästölähteeksi havaitut kuituvesilinjan hönkäputket on saatettu hajukaasujen keräilyn piiriin 14.4. Aistinvaraisesti havainnoituna muutos on vähentänyt hajukaasupäästöjä tästä lähteestä.

Kuluneen viikon aikana syntyneet hajukaasupäästöt johtuvat sellutehtaan vesilukkojen puhalluksista. Hajulukkojen puhaltaminen johtuu paineen- ja lämpötilanvaihteluista järjestelmässä. Kohteeseen tehdään ajotapamuutoksia ja prosessiparannuksia seuraavien viikkojen aikana. Pidemmällä aikavälillä prosessia muutetaan niin, että ao. päästöt pystytään keräämään polttoon.

Kolmas selvityksen alla oleva hajupäästölähde on sellutehtaan luona oleva poistevesilaitos, jonka hajuhaitta on paikallinen. Tuotantosuunnan muutoksen myötä vesijakeiden koostumus on muuttunut ja yhteistyökumppaneiden kanssa haetaan ratkaisua tämän kohteen hajuhaitan vähentämiseen.

Lue myös: Oulun seurakunnille lähes 400 korona-avustushakemusta

Kilpailut

Uusimmat