Fortum rakentaa kalatien Leppikosken vesivoimalaitokselle Paltamoon

25.03.2021 11:01 - Jussi Häkkilä

Kalasydän Oy:n myyntijohtaja Mika Sohlbergia haastattelee Jussi Häkkilä.

Fortum rakentaa tämän vuoden aikana kalatien Leppikosken voimalaitokselle Paltamoon. Hydraulinen Kalasydän-kalatie on suomalainen innovaatio kalankulun mahdollistamiseksi vaellusesteen yli. Kalasydän on ollut käytössä voimalaitosolosuhteissa Kemijoella Taivalkosken vesivoimalaitoksella sekä Ruotsissa. Kyseessä on kelluva ja liikuteltava järjestelmä, minkä ansiosta sen optimaalinen sijainti voidaan etsiä testaamalla ja näin parantaa kalojen vaellusta padon ohi. Kahden kesän käyttökokemukset Kemijoelta ja Ruotsista osoittavat, että Kalasydän on toiminut.
Fortum aikoo myös kunnostaa lisää vaelluskalojen elinympäristöjä Leppikosken yläpuolella sijaitseviin Torvenkoskeen ja Tolosenjokeen. Lisäksi tehdään järvitaimenen poikasistutuksia, joilla pyritään leimauttamaan taimenia Emäjokeen ja näin vahvistamaan luonnonkiertoa.
Alueella on tehty myös havaintoja jokihelmisimpukasta eli raakusta. Taimen on raakun lisääntymiselle välttämätön isäntäkala. Järvitaimenen vahvistunut luonnonkierto saattaisi elvyttää myös raakkukantaa. 

Lue myös: Kalavesien kunnostukseen 1,4 miljoonaa

Kilpailut

Uusimmat