Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaittoja selvitetään

23.03.2021 14:25 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja muut alueen ympäristötoimijat selvittävät Stora Enson Oulun sellu- ja kartonkitehtaan hajuhaittoja.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja muut alueen ympäristötoimijat selvittävät Stora Enson Oulun sellu- ja kartonkitehtaan hajuhaittoja. Alkuvuonna on todettu jatkuvaa hajuhaittaa mm. Heinäpään ja Hollihaan alueella. Lisäksi hajua on havaittu häiriötilanteisssa tuulen suunnasta riippuen eri puolilla Oulua. Haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksien kasvua on voitu havaita Nokelan ilmanlaadun mittauspisteellä. Oulun ilmanlaadun seurantaan on jo lisätty haisevien rikkiyhdisteiden mittalaite keskustan mittausasemalle.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on ollut useaan otteeseen yhteydessä yhtiöön ja saanut selvityksiä hajuhaittoihin liittyvistä syistä ja toimenpiteistä niiden korjaamiseksi. Useita toimenpiteitä on jo toteutettu tuotantoprosessin käynnistysvaiheessa ilmenneiden ongelmien ratkaisemiseksi. Yhtiö ei ole ELY-keskuksen mukaan rikkonut lupaehtoja ja piipun päästä mitattavien päästöjen osalta raja-arvot tehtaan toiminnassa alittuvat. Hajupäästöt ovat peräisin prosessin alkupäästä ja nämä haisevien rikkiyhdisteiden hajapäästölähteet on ainakin osittain saatu selvitettyä. Tehtaalla tehdään töitä päästölähteiden saattamiseksi keräilyn piiriin.
ELY-keskus ja yhtiö neuvottelevat toimenpiteistä ja aikatauluista seuraavan kerran huomenna. 

Lue myös: Stora Enso käynnisti tuotannon muutostöiden jälkeen Oulun tehtaalla

Kilpailut

Uusimmat