Kuva: Shutterstock

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto muistuttaa vastuullisesta asiakasetäisyydestä kaupoissa

24.04.2020 15:16 - Marja Ollakka

Tänään toiseen kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto muistuttaa kauppojen asiakkaita turvallisesta asioinnista kaupoissa koronaepidemian jatkuessa. Palvelutilanteissa ja asiakkaiden kesken on syytä säilyttää reilut turvaetäisyydet.

Kauppasektori tekee kaiken voitavan asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamiseksi koronavirustartunnoilta. Aluehallintoviraston työsuojeluviranomaiset ovat ohjeistaneet alan työnantajia työturvallisuuden parantamiseksi korona-aikana. Asiakkaiden on kunnioitettava kaupan työntekijöiden virusturvallista työskentelyä, johon heidät on koulutettu.

Kaupassa on tehty pisaratartunnoilta suojaavia rakenteita, taukotiloja on järjestelty uudelleen ja taukoja on porrastettu.

Työsuojeluviranomaiset korostavat, että myös korona-ajan poikkeusoloissa on voimassa sama työturvallisuuslainsäädäntö kuin normaaliaikanakin.

Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi ottaen huomioon koronavirusepidemian tilanne.

Työntekijät on ohjeistettava työturvallisuudesta. Korona-aikana on ensisijaista, että työntekijöiden altistuminen estetään välttämällä kontakteja niin pitkälle kuin mahdollista.

Mahdollisuuksien mukaan kauppojen asiakkaita neuvotaan vastuulliseen käyttäytymiseen ja myös riskiryhmien asioinnin porrastuksiin.

Alueemme viranomaiset, vähittäistavarayhtiöt, kunnat ja yrittäjät tekevät yhdessä työtä päivittäistavarahuollon varmistamiseksi. Noutopalvelut ja kotiinkuljetuspalvelut ovat tärkeitä riskiryhmien suojelemiseksi.

Tällä hetkellä päivittäistavarahuollon tilanne on hyvä ja tuotteiden saatavuus on vakaa. Verkkokauppa ja kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet, mikä osittain on aiheuttanut palvelujen ruuhkautumista. Tavaravalikoima kaupoissa on normaali ja vastaa kriisiä edeltänyttä aikaa.

Kilpailut

Uusimmat