Varaston katto romahti lumen painosta Kuusamossa -pelastuslaitos kehottaa kiinteistöjen omistajia toimenpiteisiin

10.02.2020 08:55 - Jussi Häkkilä

Kuusamon paloasemalta apulaispalopäällikko Ari Virtasta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kuusamon Kitkantiellä romahti lauantaina noin 3000:n neliön suuruisen, varastona toimineen rakennuksen vesikatto usean sadan neliön alueelta. Lisäksi yksi ulkoseinistä kaatui. Romahduksen arvellaan johtuneen katolla olleesta lumikuormasta. Rakennuksessa ei ollut ketään sisällä romahdushetkellä.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos kehottaa Koillismaan alueella kiinteistöjä omistavia kiinnittämään huomiota lumikuorman määrään. Tämä koskee erityisesti suuria ja laajarunkoisia rakennuksia, kuten teollisuus- ja varastohalleja, liikuntahalleja, liikehuoneistoja, kauppakeskuksia, maneeseja ja eläinsuojia. Myös asuinrakennusten ja vapaa-ajanrakennusten rakenteet ovat nyt kovilla. Tarpeen mukaan on ryhdyttävä toimenpiteisiin. 

Koillismaalla alueen lumimäärä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri. Katoille kertynyt lumikuorma ylittää 1990-luvulla ja sitä aikaisemmin rakennettujen rakennusten mitoituksen arvon 160-180 kiloa neliömetrille. Tällä hetkellä lumen vesiarvo on Kuusamossa keskimäärin 200-240 kiloa neliömetriä kohti ja joillakin alueilla jopa 260-300 kiloa neliömetrillä. Tämä ylittää nykyisetkin mitoitusarvot. Alkuviikon lauha sää ei tarkoita sulamisen alkamista, vaan lumikuorma kasvaa edelleen.

Lue myös: Lumikuorman katkaisema puu aiheutti sähkökatkoksen Oulussa

Kilpailut

Uusimmat