Kuva: Jussi Häkkilä

Oulussa kokeillaan psykologisia keskusteluja nuorten liikennerikkomusten ja riskikäyttäytymisen ennaltaehkäisemiseksi

13.01.2020 12:41 - Jussi Häkkilä

Oulussa kokeillaan ensimmäistä kertaa Suomessa viranomaisyhteistyötä, jossa psykologi keskustelee ajokieltoon määrättyjen nuorten ja nuorten aikuisten kanssa.

Oulussa kokeillaan ensimmäistä kertaa Suomessa viranomaisyhteistyötä, jossa psykologi keskustelee ajokieltoon määrättyjen nuorten ja nuorten aikuisten kanssa. Tavoitteena on ennaltaehkäistä riskikäyttäytymistä ja liikennerikkomusten uusimista lisäämällä nuoren tietoisuutta tapahtuneesta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä. Tutkimusten mukaan edes vankeusrangaistus ei johda käyttäytymisen muutokseen. Vapaaehtoisuuteen perustuvassa yksilötapaamisessa käytävän keskustelun tarkoituksena on selvittää ajokieltoon johtaneita tapahtumia, siihen liittyviä tunteita, nuorten asenteita ja suhtautumista tilanteeseen.
Ulkomailla toteutetut vastaavat ns. psykologiset interventio-ohjelmat ovat vähentäneet rikkomusten uusimista keskimäärin noin 46 prosenttia. Lisäksi niistä on saatu osallistujilta hyvää palautetta.
Tapaamiset ja niistä saadut kokemukset kirjataan talteen. Jatkossa on tarkoitus tutkia keskustelun vaikutuksia rikkomusten uusimiseen. Tutkimus valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Lue myös: Kaaharit jäivät haaviin poliisin tehovalvonnannassa Oulussa

Kilpailut

Uusimmat