Hotellin parkkialueen kaivuutöissä Oulussa paljastui vanha laiva

16.08.2019 13:38 - Jussi Häkkilä

Tutkija, arkeologi Matleena Riutankoskea Museovirastosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun RadissonBlu -hotellin takana sijaitsevan pysäköintialueen kaivuutöissä paljastui viime viikon perjantaina puinen laivan hylky. Kyseessä on mahdollisesti yksi Pohjois-Suomen vanhimmista laivalöydöistä. Arkeologit ovat jatkaneet hylyn esiin ottamista ja dokumentointia tämän viikon ajan. 
Maamassojen alla säilyneestä hylystä on tällä hetkellä esillä noin puolet. Laiva on aikoinaan uponnut toiselle kyljelleen, joka on pohjaveden ansiosta paremmin säilynyt märässä hiekassa. Ylemmät laivanosat ovat jo maatuneet näkymättömiin, mutta säilyneessä puussa erottuu vielä veistojäljet.
Löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi nimetyn laivajäännöksen alustavana ajoituksena voi toistaiseksi pitää 1600-luvun lopulta 1800-luvun alkuun rajoittuvaa ajanjaksoa.
Tarkempi ajoitus selviää myöhemmin rakenneosista otettujen näytteiden avulla. Alustavan tulkinnan mukaan kyseessä on lotja-tyyppinen lastinkuljetusalus. 
Hylyn kaivuutyöt jatkuvat arviolta vielä vajaan viikon. Tavoite on saada hylystä kolmiulotteinen malli, joka onnistuu sen jälkeen kun siitä on saatu näkyviin säilynyt osa. Hylkypuu poistetaan kaivuutyön yhteydessä, jottei parkkipaikan alue painu hylyn maatuessa lisää.

Lue myös: Arkeologiset kaivaukset Savukosken Soklissa alkaneet

Kilpailut

Uusimmat