Vesa Raution verstaalla höyryää Oulaisissa

21.03.2019 14:30 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu vierailee tällä kertaa Oulaisissa. Vesa "atomi" Raution koti on oikea pelle pelottoman paja. Miehen käsissä on syntynyt monenlaisia aparaatteja mm. kolme höyrykonetta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Ylhäällä olevassa ja tässä kuvassa on kyse höyrykoneen pienoismalleista. Vettä sinne ainakin meni sisään ja tulta perään, mutta hetkinen, mitenkä vesi voi palaa?

(kuva: Ari Kettukangas)

Tässä on kolmesta höyrykoneesta suurin. "Ja kaasua, komisario Palmu"! Sitä sinne humahtikin niin paljon, että lopulta kaasupullokin meni tyhjäksi. Höyrykoneissa kävi hienoinen kohina, mutta näkyvyys huoneessa pysyi normaalina.

(kuva: Ari Kettukangas)

Siinäpä kokoelma erilaisia mittalaitteita. Malleista löytyy mm. 15 megahertsin kaksois-säde- ja 5 megahertsin yksisäde oskilloskooppi. Näillä pystyy vaikka mittaamaan kuinka kaukana on ruokatunti....korjaan, mittaamaan esimerkiksi tasajännitettä ja vaihtosähkön aaltomuotoa :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Onkohan Vesa Pooki-fani? Näin ainakin voisi uskoa kun katsoo hänen hienoa radiokokoelmaa. Valikoimassa on mm. erilaisia nauhureita ja putkiradioita aina 1930-luvulta saakka. Näistä kamppeista kuuluu Helsingin olympialaisetkin suorana lähetyksenä!

(kuva: Ari Kettukangas)

Nauhakaikulaite. Tällaisia laitteita on tehty jo 30-40-luvulta lähtien. Koneesta löytyy myös nauhoitusvahvistin. Tähän kun puhuu, niin jokainen voi hetken tuntea olevansa äänessä Arkadianmäellä! Laatikkoon voi kytkeä kiinni vaikka radion ja tietokoneen.

(kuva: Ari Kettukangas)

Metalliverstas. Pöydällä kellosepän sorvi, joka on muunnettavissa myös jyrsinkoneeksi pieniin työstöihin.

(kuva: Ari Kettukangas)

Vesku ei kertonut onko hän musiikki- ja laulumiehiä, mutta soitin miehiä hän on ainakin! Tässä hänen ammatikoulun aikana itse tekemänsä sähköurut vuodelta 69-72. Jaa mutta miten se herran oma soittopuoli sitten...

(kuva: Ari Kettukangas)

Salonkirammari vuodelta 1910! "Leila, Leila, Leila, lempiystäväin..."

(kuva: Ari Kettukangas)

Nämäkin radio-ohjattavat lennokit on Vesan omaa kätten työtä. Testikäytöstä ei puhuttu, mutta kaiketi noinkin isot kamppeet pysyy ilmassa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Vesa osti Wickström maamoottorin aikanaan Kalajoelta ja kone lähti kuulemma käyntiin heti kolmannella pyöräytyksellä! Kone on vuosimallia -51 tai -52.

(kuva: Ari Kettukangas)

Loppuyhteenveto: Vesa kyseli olisiko minulla vierailuun aikaa toinenkin tunti, hänellä nimittäin olisi vielä lisää keksintöjä esiteltäväksi! :)

Katso myös: Harvinainen Lokomo Teräsmies nosturi kääntää katseita Nivalassa

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Kilpailut

Uusimmat