Kuva: Fotolia

Ylivieskassa havaittu syyhyä

18.12.2018 08:26 - Jussi Häkkilä

Ylivieskassa on loppuvuoden aikana todettu lisääntyvästi syyhyä.

Ylivieskassa on loppuvuoden aikana todettu lisääntyvästi syyhyä. Syyhypunkin aiheuttama sairaus oireilee kutinana etenkin iltaisin ja öisin. Syyhy tarttuu ihmisestä toiseen kosketustartuntana ja sen voi saada myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä. Syyhy ei yleensä tartu kättelystä, vaan tartuntaan vaaditaan pidempiaikainen kontakti.

Noin 0,04:n millimetrin kokoista syyhypunkkia on vaikea erottaa paljaalla silmällä. Punkki muodostaa käytäviä mm. sormien väleihin, ranteisiin, kyynärvarsien sisäpinnoille, kainaloihin ja sukuelinten alueelle. Lapsilla käytäviä voi olla myös kämmenissä ja jalkapohjissa. Tartunta ei näy heti, vaan oireet alkavat ensitartunnassa noin 3-6:n viikon kuluttua.

Leviämisen estämiseksi kaikki altistuneet on hoidettava samanaikaisesti. Lapsen syyhytartunnasta tulee ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin.

Syyhy hoidetaan ensisijaisesti apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella. Hoidon yhteydessä ihoa koskettaneet vaatteet, lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet pestään ja vaihdetaan. Vesipesu 60:ssa asteessa hävittää syyhypunkit. Vuode, kangaspäällysteiset huonekalut, matot ja lattia imuroidaan. Hankalasti pestäviä tekstiilejä voi pitää poissa käytöstä kolme vuorokautta muovipussissa tai pakastimessa vuorokauden ajan. Myös 1-2 tuntia 80-asteisessa kuivassa saunassa, tunti kuivauskaapissa tai puoli tuntia kuivausrummussa tuhoavat syyhypunkkeja.

Jos epäilet syyhyä, ota yhteyttä neuvolaan, kouluterveydenhoitajaan tai päivystykseen tarkempien ohjeiden saamiseksi. Hygieniataso ei vaikuta syyhyn saantiin. Syyhyä on liikkeellä ajoittain, eniten talvella.

Lue myös: Ei uusia tuhkarokkotapauksia Keski-Pohjanmaalla

Kilpailut

Uusimmat