Kuva: Oulun kaupunki

Oulu mukana kaupunkien vähähiilisyyttä edistävässä kansainvälisessä hankkeessa -pilottialueena Kaukovainio

01.11.2018 14:56 - Jussi Häkkilä

Oulu on mukana seuraavien viiden vuoden aikana laajassa kansainvälisessä EU –hankkeessa, jolla edistetään kaupunkien vähähiilisyystavoitteita.

Oulu on mukana seuraavien viiden vuoden aikana laajassa kansainvälisessä EU-hankkeessa, jolla edistetään kaupunkien vähähiilisyystavoitteita. Hankkeessa on mukana kahdeksan kaupunkia eri puolilta Eurooppaa. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Cartifin tutkimuslaitos Espanjasta ja pilottikaupunkeina Suomesta Oulu ja Hollannista Groningen.
 
Oulussa ja Groningenissa suunnitellaan, toteutetaan ja testataan innovatiivisiin energiaratkaisuihin perustuvat pilottikohteet. Oulun pilottikohde sijaitsee Kaukovainion keskuksessa, johon suunnitellaan ja rakennetaan innovatiiviseen energiaratkaisuun perustuva rakennusten kokonaisuus. Pilottikohteessa tuotetaan energiaa ja hyödynnetään hukkalämpöä siten, että kokonaisuus on vuositasolla mitattuna lähes energiaomavarainen. Hukkalämmön jakaminen korttelin kiinteistöjen välillä tapahtuu matalalämpöverkon ja sitä ohjaavan järjestelmän avulla. Kiinteistöjen lämmittämisessä hyödynnetään myös nykyisen kaukolämpöverkon paluupuolta. Kun kohde valmistuu, sen energiankulutusta mitataan ja seurataan kaksi vuotta.
 
Kaukovainion rinnalla kehitetään ja testataan uusien innovatiivisten ja energiatehokkaiden ratkaisujen liiketoimintamalleja sekä edistetään alueen sosiaalista kehitystä pienentämällä alueellista hiilijalanjälkeä ja osallistamalla kuntalaisia ja eri tahoja. Oulun projektin kokonaiskustannukset ovat yhteensä 5,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi mukana olevat muut kuusi kaupunkia ovat sitoutuneet suunnittelemaan yhden energiataseeltaan positiivisen asuinalueen hankkeen aikana hyödyntämällä Oulun ja Groningenin pilottien kokemuksia.

Lue myös: Kalajoelle Suomen suurin aurinkopuisto ja energiavarasto
 

Kilpailut

Uusimmat