Kuva: Jussi Häkkilä

Botnia-kirjallisuuspalkinto Jenni Räinän ja Vesa Rannan Reunalla-kirjalle

23.10.2018 14:00 - Jussi Häkkilä

Tänä syksynä toista kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu viime vuonna ilmestynyt dokumenttiteos Reunalla -Tarinoita Suomen tyhjeneviltä syrjäkyliltä, jonka tekijät ovat toimittaja Jenni Räinä ja valokuvataiteilija Vesa Ranta.

Tänä syksynä toista kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu viime vuonna ilmestynyt dokumenttiteos Reunalla -Tarinoita Suomen tyhjeneviltä syrjäkyliltä, jonka tekijät ovat toimittaja Jenni Räinä ja valokuvataiteilija Vesa Ranta. Teoksen on kustantanut Like.
Toimittaja Jenni Räinä ja valokuvaaja Vesa Ranta antavat palkintoraadin mukaan pohjoispohjalaiset ja kainuulaiset kasvot ja maiseman maaseudun autioitumiselle ja kaupungistumiselle. Räinän haastatteluihin perustuvat tekstit avaavat lukijalle ainutlaatuisen tilaisuuden kohdata mielenkiintoisen joukon ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta valinneet jäämisen tai vastavirtaan kulkemisen. Vesa Rannan kamera tavoittaa karun maiseman kauneuden sitä romantisoimatta. Kuvat käyvät vahvaa vuoropuhelua tekstin kanssa, ja molemmat käsittelevät kohteitaan niitä arvostaen ja kunnioittaen. Rakkaus suomalaiseen maaseutuun ja sen asukkaisiin välittyy kirjan sivuilta vahvana ja aitona.
Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Botnia-palkintoehdokkaaksi voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos, kunhan tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan.

Reunalla-kirjaan liittyvä näyttely on tämän kuun ajan avoinna Raahessa Galleria Myötätuulessa.

Lue myös: Viisi ehdolla vuoden kirjastokunnaksi -Pohjois-Suomesta mukana Iisalmi ja Salla

Kilpailut

Uusimmat