Kuva: Heikki Pulkkinen

Luonnon päivää juhlistetaan virtaveden äärellä mm. Oulussa

23.08.2018 08:12 - Jussi Häkkilä

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina mm. Oulussa Hupisaarten urbaaneilla puroilla.

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina mm. Oulussa Hupisaarten urbaaneilla puroilla. Vesistöjen ja kalojen ystävillä on mahdollisuus tutustua kunnostettuihin kutusorakoihin ja rakenteilla oleviin kalateihin ja kuunnella asiantuntijoiden esityksiä vaelluskalakantojen elvyttämisestä.
Oulun keskustan tuntumassa Hupisaarten puistoalueella risteilee pieniä puroja, joihin pyritään kotiuttamaan taimenkanta. Tänä kesänä pidetyissä talkoissa puroihin on rakennettu mm. kutusorakoita, jotta luonnonvaraisesti lisääntyvät vaelluskalat saataisiin palautettua puroihin. Luonnon päivänä asiantuntijat kertovat Hupisaarten purojen kunnostuksesta ja puroihin siirretään Luonnonvarakeskuksen toimesta merkittyjä tutkimustaimenia. Oulun Energian kalatien tarkkailuhuone on avoinna koko tapahtuman ajan. 
Hupisaarten purojen kunnostus kuuluu hallituksen vaelluskalojen kärkihankkeeseen. Vuosina 2016-2018 maa- ja metsätalousministeriö on sijoittanut lähes kahdeksan miljoonaa euroa pilottihankkeisiin, joilla parannetaan vaelluskalakantojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia vesivoimalaitosten sulkemissa joissa. Eri puolilla Suomea kunnostetaan lisääntymispaikkoja, rakennetaan kalateitä ja kalojen ylisiirtoratkaisuja sekä kehitetään ratkaisuja kalanpoikasten vaellukseen, mikä elvyttää vaelluskalojen ja uhanalaisten kalakantojen tilaa.

Lue myös: Oulangan luontokeskus viettää synttäreitä

Kilpailut

Uusimmat