Oulu-Koillismaan pelastuslaitos: Yksityinen ilotulitus sallittu venetsialaisten yhteydessä ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta

21.08.2018 13:28 - Jussi Häkkilä

Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnasta Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on tehnyt päätöksen, jolla sallitaan yksityinen ilotulitus ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Päätös koskee tulevaa venetsialaisviikonloppua ja on voimassa lauantai-iltana kello 18-24 välisen ajan.
Päätös koskee koko Oulu-Koillismaan pelastustoimen aluetta seuraavin poikkeuksin:
- Päätös on voimassa vain taajama-alueiden ulkopuolella. Taajama-alueilla ei saa suorittaa ilotulitusta ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta ja pelastusviranomaisen päätöstä.
- Päätös ei koske lentokentästä johtuen entisen Oulunsalon kunnan aluetta. Oulunsalon alueella ei saa suorittaa ilotulitusta ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta ja pelastusviranomaisen päätöstä.
- Päätös ei koske lentokentästä johtuen aluetta, joka on noin viiden kilometrin säteellä Kuusamon lentokentästä. Kyseisellä alueella ei saa suorittaa ilotulitusta ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta ja pelastusviranomaisen päätöstä.

Kemikaalilainsäädännön mukaan yksityisestä ilotulituksesta on yleensä ilmoitettava pelastusviranomaiselle. Poikkeuksena on yksityinen ilotulitus uudenvuodenaattoiltana. Poikkeuksena on myös ilotulitus aikana, jolloin pelastuslaitos on päättänyt sallia yksityisen ilotulituksen ilman ilmoitusta.

Vastaava päätös on tehty myös edellisinä vuosina ja useat pelastuslaitokset noudattavat samaa käytäntöä. Pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan ilmoitusmenettelyn vapauttaminen ei vaaranna turvallisuutta, jos ilotulittajat noudattavat ilotulitteiden ampumiseen liittyviä turvallisuusohjeita. Näistä keskeisimpiä ovat:
- Noudata ikärajoja, lähes kaikkien ilotulitteiden ikäraja on 18 vuotta
- Älä käytä ilotulitteita päihtyneenä
- Älä käytä hätäraketteja ilotulitteena
- Lue tuotteen käyttöohjeet
- Ammu ilotulitteet etäällä rakennuksista ja katsojista
- Tue ilotulite huolellisesti
- Käytä suojalaseja
Lisäksi on huomioitava mahdollinen metsäpalovaroitus, jonka voimassa ollessa ilotulitteiden käyttäminen on kielletty.

Lue myös: Ilotulitteet luovat juhlatunnelmaa -käyttöohjeita syytä noudattaa

Kilpailut

Uusimmat