Jääpadot ja jäiden purkautuminen aiheuttavat ongelmia Kalajoella ja Pyhäjoella

23.04.2018 08:46 - Jussi Häkkilä

Kalajoessa ja Pyhäjoessa jäiden lähtö sekä jääpatojen muodostuminen ja purkautuminen ovat nostaneet viikonlopun aikana vettä pelloille ja teille. Vesivararyhmän päällikkö Olli Utriaista Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kalajoessa ja Pyhäjoessa jäiden lähtö sekä jääpatojen muodostuminen ja purkautuminen ovat nostaneet viikonlopun aikana vettä pelloille ja teille. Rakennuksiakin on joutunut tulvaveden saartamaksi. Myös Siikajoella Mankilan kylässä vesi on noussut pelloille ja katkaissut teitä. ELY-keskus varoittaa alueen eteläosassa jokien tulvimisen vuoksi paikoin nopeastikin nousevasta tulvavedestä, joka voi aiheuttaa ranta-alueilla vaaraa tai haittaa.

Tällä hetkellä tilanne on akuutein Kalajoella Letossa ja Pyhäjoella Pirttikosken alueella.
Kalajoella Letossa ihmisiä ja rakennuksia on veden saartamina, koska teitä on veden peitossa. Tilanne aiheutuu jäiden muodostamasta padosta. Pyhäjoella vedenpinta myös saattaa edelleen nousta ja kovien virtaamien vuoksi jääpatojen muodostuminen on edelleen mahdollista.
Tähän mennessä pelastuslaitos on suojannut 12 rakennusta, pumpannut vettä kellareista, merkinnyt ja varoittanut katkenneista teistä sekä tehnyt laajasti yhteistyötä eri viranomaisten, kuten Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja puolustusvoimien sekä kuntien viranomaisten kanssa. Myös paikallisten asukkaiden ja esim. maansiirtoalan yrittäjien kanssa on tehty yhteistyötä.
Puolustusvoimien virka-apu päätettiin eilen illalla. Tarvetta jääpatojen purkamiseen räjäyttämällä ei tällä hetkellä ole. Tarvittaessa virka-apua kuitenkin pyydetään uudelleen.

Myös Siikajoella Mankilan alueella tulvavesi jatkaa nousuaan. Mankilassa tulva-alue tulee laajenemaan ja tieyhteyksiä tulee menemään poikki tulevien viikkojen aikana.

Kala- Pyhä- ja Siikajoen virtaamat tulevat pysymään tavanomaista pidempään tulvalukemissa. Virtaamat kääntyvät uudelleen nousuun, mikäli tällä viikolla sää lämpenee tai saadaan vesisateita.

Kiiminkijoen tulviminen ajoittunee vapun tietämille.

Lue myös: Tulva pahenee: teitä poikki, taloja suojataan

Kilpailut

Uusimmat