Pyhäsalmen kaivokseen energiavarasto?

30.01.2018 11:41 - Jussi Häkkilä

Pyhäjärven Kehitys Oy:n toteuttama Kaivos energiavarastona -hanke osoittaa, että Pyhäsalmen kaivosympäristöön voitaisiin toteuttaa maailman suurimmalla, yli 1400:n metrin pudotuskorkeudella toimiva energiavarasto. Ohjelmajohtaja Sakari Nokelaa Pyhäjärven kaupungista haastattelee Jussi Häkkilä.

Pyhäjärven Kehitys Oy:n toteuttama Kaivos energiavarastona -hanke osoittaa, että Pyhäsalmen kaivosympäristöön voitaisiin toteuttaa maailman suurimmalla, yli 1400:n metrin pudotuskorkeudella toimiva energiavarasto. Pumppuvesivoimaan perustuva energiavarasto hyödyntäisi kaivoksen rakenteita sen jälkeen, kun kaivoksen toiminta loppuu ensi vuonna. Suunnitelmat perustuvat vesivoimaan, suljettuun vedenkiertoon ja olemassa olevan maanalaisen infrastruktuurin hyödyntämiseen, joten energiavarastolla ei ole ympäristövaikutuksia.

Energiavarasto pystyisi reagoimaan nopeasti ja suurella volyymilla tuotannon ja kulutuksen välisen eron vaihteluihin. Varaston rakentamisen on arvioitu kestävän kolme vuotta ja sen käyttöikä olisi yli 50 vuotta. Energiavarasto lisäisi Suomen energiajärjestelmän omavaraisuutta ja lisäisi sähköverkon toimintavarmuutta. Kaivokseen toteutettu energiavarasto olisi laatuaan ensimmäinen Suomessa ja myös maailmalla. Arvioidut epävarmuustekijät liittyvät hankkeen rahoitukseen ja nykyisin voimassa olevaan lainsäädäntöön.

Kilpailut

Uusimmat