Kuva: Matias Takala

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto tiivistävät yhteistyötä Sodankylän avaruuskampuksella

09.01.2018 14:57 - Jussi Häkkilä

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä Sodankylän avaruuskampuksella. Avaruussääilmiöiden kuten revontulten vaikutukset ilmakehän kemiaan on yksi tutkimuskohteista.

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä Sodankylän avaruuskampuksella, jossa sijaitsevat Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus ja Oulun yliopiston erillislaitos Sodankylän geofysiikan observatorio.
Ensimmäisenä käytännön toimenpiteenä osapuolet ovat sopineet uuden yhteisprofessuurin rahoittamisesta Sodankylän avaruuskampukselle kuluvan vuoden aikana. Professuuri avataan avoimeen kansainväliseen hakuun ja täytetään viiden vuoden määräajaksi tai pysyvästi.
Avaruussääilmiöiden kuten revontulten vaikutukset ilmakehän kemiaan on yksi tutkimuskohteista. Kampukselle ollaan pystyttämässä havaintoverkkoa, jolla voidaan mitata mesosfäärin otsonin määrää. Yhteinen havaintoverkko luodaan myöhemmin myös satelliittitomografiamittauksille.

Lue myös: Oulun yliopisto mukana tutkimassa ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla

Kilpailut

Uusimmat