Tarttuvaa lohikalojen IHN-virusta löytyi Suomesta ensi kertaa

04.12.2017 09:23 - Jussi Häkkilä

Iissä sijaitsevan merialueen kalanviljelylaitoksen kirjolohista on löytynyt tarttuvaa IHN-virusta, joka aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia. Elintarviketurvallisuusvirastosta erikoistutkija Perttu Koskea haastattelee Jussi Häkkilä.

Iissä sijaitsevan merialueen kalanviljelylaitoksen kirjolohista on löytynyt tarttuvaa IHN-virusta, joka aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virusta todetaan Suomessa. Tauti voi tarttua muihinkin kalalajeihin, esimerkiksi haukiin ja ankeriaisiin. Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin tauti ei tartu ja kalaa voi syödä normaalisti. Myöskään muille tasalämpöisille eläimille, kuten koirille ja kissoille tauti tai siihen sairastuneen kalan syöminen eivät aiheuta terveysvaaraa. IHN-virus löydettiin kalanviljelylaitokselle tehdyssä normaalissa kalatautiseurannassa. Tautiin sairastuneet kalat ovat tyypillisesti tummia väriltään ja saattavat uida epänormaalisti tehden esimerkiksi spiraalimaisia tai syöksähteleviä uintiliikkeitä. Muina oireina ovat anemia, nesteen kertyminen vatsaonteloon ja pistemäiset verenvuodot erityisesti vatsaontelon rasvassa ja uimarakossa.  IHN-tautia esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa ja Venäjällä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut taudin löytöpaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen sekä määrännyt vyöhykkeellä toimivat kalalaitokset elävien kalojen siirtokieltoon. Alueella voi kuitenkin kalastaa normaalisti. Evira tiedottaa tapaukseen liittyvistä jatkotutkimuksista ja toimenpiteistä myöhemmin.

Lue myös: Muhoksen Montan vaelluskalojen ylisiirtolaite käyttöön

Kilpailut

Uusimmat