Kuva: Fotolia

Karhunkaatolupia viime vuotta enemmän

12.07.2017 13:27 - Jussi Häkkilä

Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 170 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen ensi kuussa alkavalle kaudelle. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua.

Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 170 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen ensi kuussa alkavalle kaudelle. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua. Kiintiö on 72 eläintä suurempi kuin vuotta aiemmin. Lupamäärä kasvoi erityisesti Pohjois-Karjalassa, jonne myönnettiin 87 lupaa. Myös Etelä- ja Pohjois-Savon alueilla lupamäärät ovat edellisvuosia suuremmat.
Poikkeuslupia on myönnetty eniten alueille, joissa karhukanta on tihein ja kannan leikkaukselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarve. Itäisimmän Suomen osalta on lupien kohdentamisessa huomioitu myös karhujen vaikutus hirvikantaan. Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla poikkeuslupia on suunnattu metsäpeura-alueelle. Lupia on tänä vuonna myönnetty myös alueille, joissa karhujen aiheuttamat mehiläispesävahingot ovat olleet kasvussa.
Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus laativat parhaillaan luonnosta uudeksi karhukannan hoitosuunnitelmaksi. Sitä viimeistellään parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä.
Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen karhukanta on runsastunut edellisvuoteen verrattuna. Kasvua on tapahtunut erityisesti itäisessä Suomessa. Metsissä liikkuu arvion mukaan noin 1700 vuoden ikäistä tai sitä vanhempaa karhua sekä tänä vuonna syntyneet pennut. Viime metsästyskautena kaadettiin 179 karhua.

Kilpailut

Uusimmat