Kuva: Jari Peltomäki

Pohjois-Pohjanmaa etenemässä kosteikkomaakunnaksi

14.02.2017 08:32 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaa on etenemässä kosteikkomaakunnaksi, mutta alueen kosteikkoluonnon todellista runsautta ja mahdollisuuksia ei vielä tunneta.

Eilen järjestetiin Limingassa Kosteikkoseminaari osana Maailman kosteikkopäivän tapahtumia. Pohjois-Pohjanmaa on etenemässä kosteikkomaakunnaksi, mutta alueen kosteikkoluonnon todellista runsautta ja mahdollisuuksia ei vielä tunneta. Pohjois-Pohjanmaan suo-ohjelman etenemistä on juuri arvioitu. Kokonaisuudessaan soiden käytössä on tapahtumassa merkittävä muutos: soita muuttava käyttö supistuu määrällisesti, kohdentuu jo ojitetuille soille, keskittyy kannattavimpiin kohteisiin ja pyrkii korkeampiin jalostusasteisiin. Yhtenä toimenpiteenä on juuri käynnistynyt esiselvitys Liminganlahti-Oulujokilaakson maailmanperintöarvoista. Maakunnallisena tavoitteena on edelleen Olvassuon kansallispuistoasema.

Maailman kosteikkopäivän keskiössä tänä vuonna oli kosteikkojen merkitys luonnonkatastrofien torjunnassa. Hyvin hoidettuina kosteikot toimivat luonnon omina suojarakennelmina luonnonvoimia vastaan. Kuitenkin yli puolet maapallon kosteikoista on kadonnut ihmisen toiminnan seurauksena viimeisen vuosisadan aikana.

Kilpailut

Uusimmat