Kuva: Fotolia

THL:Alueelliset erot sairastavuudessa huomioitava palveluita järjestettäessä

18.11.2016 09:12 - Jussi Häkkilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet alueiden väliset erot sairastavuudessa. Laitoksen mukaan alueiden välisiin suuriin terveyseroihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet Itä- ja Länsi-Suomen erot sairastavuudessa. Vanha jako sairaampaan Itä-Suomeen ja terveempään länteen pitää edelleen paikkansa. Länsi-Suomessa väestö on terveempää kuin idässä ja pohjoisessa. Verrattaessa maakuntia koko maahan sairastavuus on pienintä Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla. Heikoin tilanne on Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa.

Laitoksen mukaan alueiden välisiin suuriin terveyseroihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Yli 50 000:n asukkaan kaupungeista terveimmät asukkaat ovat Espoossa ja Helsingissä. Suurinta sairastavuus on Kuopiossa ja Kotkassa.

Itä- ja Pohjois-Suomessa etenkin sepelvaltimotauti, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden häiriöt ovat yleisempiä kuin läntisessä Suomessa. Aivoverisuonitaudit ovat yleisimpiä Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla ja harvinaisimpia Ahvenanmaalla. Tapaturmia on eniten Lapissa ja vähiten Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla. Syöpiä esiintyy vähiten Keski-Suomessa ja eniten Kymenlaaksossa ja Ahvenanmaalla.

Kilpailut

Uusimmat