Kuva: Poliisi

Koronavuosi kääntyi Tornion kaupungin taloudessa odotettua paremmaksi

30.03.2021 09:03 - Marja Ollakka

Vuosi 2020 oli Tornion kaupungin taloudessa odotettua parempi. Tilikauden tulos on noin 6,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun talousarviossa viivan alle ennakoitiin vielä nollatulosta.

Tulosta paransivat etenkin kertavaikutteiset erät, esimerkiksi valtion vajaan 6,4 miljoonan euron koronatukipaketti, sähköyhtiö Oomin yhtiöjärjestelyistä saatu 1,6 miljoonan euron suuruinen osinko sekä edellisvuodelta saamatta jääneet 1,3 miljoonan euron suuruiset kunnallisverotulot, joiden maksaminen viivästyi verokortti- ja tulorekisteriuudistuksen vuoksi.

Merkillepantavaa on myös, että erikoissairaanhoidon menot ylittyivät viime vuonna talousarvioon nähden vain 247 000 eurolla. Toimialat pysyivät talousarviossa kaiken kaikkiaan hyvin.

Viime vuonna alkanut koronapandemia lisäsi työttömyyttä koko maassa, niin myös Torniossa. Työttömyysaste kasvoi 1,6 prosenttia ollen joulukuussa 12,4 prosenttia.

Tornion väkiluku laski viime vuonna yhdeksättä vuotta peräkkäin. Lasku oli kuitenkin nyt puolet hitaampaa kuin edellisvuonna. Vuonna 2020 asukasmäärä väheni 130 asukkaalla ja oli vuoden lopussa 21 471 asukasta.

Tornion kaupungin hyvinvointipalveluissa koronavuosi 2020 oli poikkeuksellinen. Koronapandemia lieveilmiöineen heikensi viime vuonna selvästi muun muassa perheiden hyvinvointia. Esimerkiksi lastensuojelun ilmoitusten määrä kasvoi jopa 30 prosenttia. Myös sosiaalityössä asiakasmäärä kasvoi kymmenen prosenttia, koska työllisyystilanne kaupungissa heikkeni. Vanhus- ja hoitopalveluissa sen sijaan otettiin vuonna 2020 myönteinen harppaus sähköisessä asioinnissa ja aloitettiin etäkotihoito.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen toimenpiteiden kustannukset olivat hyvinvointipalveluissa viime vuonna kaikkiaan noin 1,45 miljoonaa euroa.

Verotuloja kertyi Torniossa vuonna 2020 noin 86 miljoonaa euroa. Verokertymä oli lopulta noin 1,3 miljoonaa arvoitua vähemmän. Lovi jäi kuitenkin pienemmäksi kuin koronapandemian vuoksi ennakoitiin. Valtionosuuksia kertyi viime vuonna noin 48 miljoonaa euroa, josta koronapandemian vaikutusten hoitamiseen kohdistettiin jo aiemmin mainittu noin 6,4 miljoonaa euroa.

Kaupungin lainakanta oli 64,4 miljoonaa euroa eli 2 997 euroa asukasta kohti. Kuntakonsernin lainakanta puolestaan oli vuoden 2020 lopussa noin 107 miljoonaa euroa eli noin 5 009 euroa per asukas.

Kilpailut

Uusimmat