Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Ehdotus Oulujoki-Iijoki-alueen vesienhoitosuunnitelmaksi valmistunut

02.11.2020 08:52 - Jussi Häkkilä

Ehdotus Oulujoki-Iijoki-alueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosille 2022 - 2027 on valmistunut.

Ehdotus Oulujoki-Iijoki-alueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosille 2022 - 2027 on valmistunut. Suunnitelma tulee ohjaamaan pinta- ja pohjavesien hyväksi tehtävää työtä tulevien vuosien ajan.

Rehevöityminen ja liettyminen haittaavat useita alueen järviä ja esimerkiksi Kuusamossa vesiruttokasvustot heikentävät muuten hyvässä kunnossa olevien järvien tilaa. Jokien tilanne on järviä heikompi ja rannikolla on virtavesiä, joilla on ravinnekuormituksen lisäksi suuri happamuusriski. Pintavesien tilassa on alueella kuitenkin tapahtunut myönteistä kehitystä lukuun ottamatta rannikkovesiä, joiden tila on muutaman vuoden aikana heikentynyt jonkin verran. Kaikki pohjavesialueet ovat hyvässä määrällisessä ja kemiallisessa tilassa, mutta 35:llä pohjavesialueella ihmisen toiminnoista aiheutuu tilan heikkenemisen riski.
Vesienhoitosuunnitelmassa on esitetty kooste tarvittavista toimenpiteistä vesien tilan parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Toimenpiteistä suuri osa kohdistuu maa- ja metsätalouden kuormituksen vähentämiseen. Toimenpideohjelmasta löytyvät mm. esitykset tarvittavista järvi- ja jokikunnostuksista, säännöstelyn kehittämishankkeista ja muista pintavesien tilaa parantavista toimenpiteistä.

  Lue myös: Oulujoen vesistön syksyn sademäärät poikkeuksellisen suuria

Kilpailut

Uusimmat