Kuva: Tornion kaupunki

Tornion ja Haaparannan väliselle rajanylityspaikalle perustetaan koronaneuvonta- ja testauspiste

22.08.2020 13:44 - Ari Kettukangas

Tavoitteena on käynnistää neuvonta ja näytteenotto rajanylityspaikalla mahdollisimman pian, kuitenkin aikaisintaan maanantaina 31. elokuuta. Toiminta keskitetään kahteen konttiin, joista toisessa otetaan koronanäytteitä ja toisessa annetaan koronaneuvontaa. Kontit toimitettiin rajanylityspaikalle perjantaina ja valmistelutyöt jatkuvat viikolla 35. Jatkossa Ruotsista Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan rajanylityspaikalla koronavirustestiin, mikäli heillä on oireita tai epäily koronavirustartunnasta. Oireettomille matkustajille tarjotaan koronapisteessä vapaaehtoista ja yleistä koronaneuvontaa.

Tornion ja Haaparannan väliselle rajanylityspaikalle perustetaan koronaneuvonta- ja testauspiste. Tavoitteena on käynnistää neuvonta ja näytteenotto rajanylityspaikalla mahdollisimman pian, kuitenkin aikaisintaan maanantaina 31. elokuuta. Toiminta keskitetään kahteen konttiin, joista toisessa otetaan koronanäytteitä ja toisessa annetaan koronaneuvontaa. Kontit toimitettiin rajanylityspaikalle perjantaina ja valmistelutyöt jatkuvat viikolla 35.


Jatkossa Ruotsista Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan rajanylityspaikalla koronavirustestiin, mikäli heillä on oireita tai epäily koronavirustartunnasta. Näytteenoton jälkeen asiakkaille annetaan ohjeet omaehtoisesta karanteenista. Testituloksen asiakas saa 1-2 vuorokaudessa näytteenotosta puhelimitse. Mikäli näyte on positiivinen, karanteenimääräyksen antaa lääkäri asiakkaan omassa kotikunnassa.


Oireettomille matkustajille tarjotaan koronapisteessä vapaaehtoista ja yleistä koronaneuvontaa. Myös kaikkien koronatestiin hakeutuvien torniolaisten näytteenotto keskitetään jatkossa rajanylityspaikalla sijaitsevaan koronapisteeseen. Lisäksi koronapiste tukee ja neuvoo muiden länsirajan rajanylityspaikkojen viranomaisia ja kansalaisia koronaan liittyvissä kysymyksissä niin puhelimitse kuin chatissa.


Neuvontaa ja testausta tarjoavan koronapisteen perustaminen vilkkaalle rajanylityspaikalle Tornioon on osa sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa valtakunnallista terveysturvallisuuden edistämisen suunnitelmaa. Toiminnan tavoitteena on minimoida ulkomailta Suomeen tulevien koronavirustartuntojen määrä ja estää viruksen leviäminen väestössä.


Länsirajan osalta moniammatillista asiantuntija- ja viranomaisyhteistyötä koordinoi ja johtaa Tornion kaupunki perusturvajohtaja Leena Karjalaisen johdolla. Työryhmässä ovat edustettuna Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit, Lapin aluehallintovirasto, Lapin rajavartiosto, Länsi-Suomen merivartiosto sekä Tornion tulli.

Lue myös: Kemin kaupungin Kivikon koululla koronavirustartunta yhdellä oppilaalla - 5 A -luokan oppilaat ja opettajat karanteeniin kahdeksi viikoksi

Kilpailut

Uusimmat