Peltovalvonnat käyntiin Lapissa

30.06.2020 12:03 - Jussi Häkkilä

Lapin ELY-keskuksen valvontapäällikkö Vili-Matti Kraataria haastattelee Jussi Häkkilä.

Lapin ELY-keskus aloittaa jälleen peltotukien valvonnan maatiloilla. Tänä vuonna valvontakäyntejä tehdään noin 50:llä lappilaisella maatilalla.
Peltotukien valvonnan yhteydessä tarkastetaan useita eri asioita. Peltoalaperusteiset tuet perustuvat pinta-alaan, joten tilalla tarkistetaan, että kasvulohkot on merkitty kartalle oikein. Tuenhakijalla on oltava myös vuokrasopimus tai muu oikeus lohkojen hallintaan. Näiden lisäksi tarkastetaan mm. kasvulohkojen viljelykasvit, viljelysuunnitelma ja tukiehtojen noudattaminen. Koronavirusepidemia vaikuttaa valvontakäyntien määrään ja toteutukseen. Tarkastaja soittaa ja ilmoittaa kaikista valvontakäynneistä ennakkoon, jolloin käynnin ajankohdasta on mahdollista sopia yhdessä. Mikäli tuenhakijaa ei tavoiteta puhelimitse, ilmoitetaan asiasta tekstiviestillä tai sähköpostilla. Valvontakäyntien yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen ja lähikontaktien välttämiseen. Tästä syystä tuenhakijan osallistumista peltovalvontakäynneille ei suositella.
Valvontakäynnin jälkeen valvontatulokset tallennetaan järjestelmään ja tilalle lähetetään yhteenveto, jossa kerrotaan lohkokohtaisesti valvonnan tulokset ja mahdolliset tilalla havaitut tukiehtopuutteet. Lopulliset valvontatulokset viljelijät saavat loppumaksujen yhteydessä lähetettävällä tukipäätöksellä.

Lue myös: Lohenkalastusta valvotaan Pohjanlahdella

Kilpailut

Uusimmat