Sulaminen käynnistyy vähitellen koko Lapissa – suurtulvat edelleen mahdollisia

20.05.2020 14:01 - Marja Ollakka

Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjokea haastattelee Jussi Häkkilä.

Simojoella virtaamien arvioidaan olevan korkeimmillaan toukokuun viimeisellä viikolla, mutta muualla Lapissa tulvahuiput ajoittuvat kesäkuun puolelle. Uusimpien ennusteiden mukaan sulaminen näyttäisi jakaantuvan melko pitkälle aikavälille. Riski suurtulvalle on kuitenkin edelleen olemassa.

Uusien ennusteiden mukaan viileä sää jatkuu vielä muutaman päivän. Loppuviikosta lämpötilat kuitenkin kohoavat nollan yläpuolelle yölläkin suurimmassa osassa Lappia, jolloin lumen sulaminen pääsee kunnolla vauhtiin. Osittain sulamista on jo tapahtunut erityisesti Etelä-Lapin alueella, jossa lumen määrä on vähentynyt merkittävästi. Lämpötilan kehitys on kuitenkin vielä epävarmaa ja se vaikuttaa sekä tulvien suuruuteen, että ajankohtaan.

Jokien virtaamat näyttäisivät olevan melko samaan aikaan suurimmillaan sekä Ivalossa, Rovaniemellä että Kittilässä. Näissä paikoissa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti kesäkuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle. Laajan pohjoisen valuma-alueen vuoksi Tornionjoen tulvahuippu tulee muutaman päivän edellisten jälkeen. Tenojoella virtaamat näyttäisivät olevan suurimmillaan Tornionjoen tulvien kanssa, eli kesäkuun toisella tai kolmannella viikolla.

Sekä Rovaniemellä että Kittilässä tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan tai hieman sen yli. Tornionjoella suurin riski tulvavahingoille on Pellossa, jossa tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaa varautumaan tavanomaista suurempiin tulviin Iijoen vesistöalueilla ja Kuusamon seudulla

Kilpailut

Uusimmat