Kuva: Fotolia

Neste, Nunnauuni ja Wärtsilä palkittiin mustahiilipäästöjen vähentämisestä

07.05.2019 08:47 - Jussi Häkkilä

Neste, Nunnauuni ja Wärtsilä palkittiin mustahiilipäästöjen vähentämisestä eilen Rovaniemellä Arktisen neuvoston ministerikokouksessa.

Neste, Nunnauuni ja Wärtsilä palkittiin mustahiilipäästöjen vähentämisestä eilen Rovaniemellä Arktisen neuvoston ministerikokouksessa. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi -kilpailussa etsittiin ratkaisuja mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi.
Nunnauuni palkittiin kaasutuspalomenetelmästään. Siinä puu palaa hyvin korkeassa lämpötilassa ja kaasuuntuu tasaisesti, jolloin palaminen tehostuu ja päästöt vähenevät merkittävästi.
Wärtsilä on kehittänyt ratkaisuja vähentääkseen päästöjä öljyn porauksen ja tuotannon kaasunpoltossa.  
Neste palkittiin mm. uusiutuvasta lentopolttoaineesta, joka valmistetaan kokonaan uusiutuvista raaka-aineista, ja joka vähentää sekä hiilidioksidi- että mustan hiilen päästöjä ilmailussa.
Nuohousalan Keskusliitto palkittiin lisäksi kunniamaininnalla työstään. Vieraillessaan kodeissa, nuohoojat kouluttivat suomalaisia käyttämään takkoja, tulipesiä ja lämmityskattiloita tavalla, joka minimoi mustan hiilen päästöt mutta maksimoi energiatehokkuuden.

Musta hiili on yksi arktisen alueen lämpenemisen keskeisistä syistä. Arktinen alue lämpenee yli kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin ja arviolta 20-25 prosenttia pohjoisen lämpenemisestä aiheutuu mustasta hiilestä, joka on hienojakoista nokipölyä. Mustan hiilen pienhiukkaset lämmittävät ilmakehää ja laskeutuessaan lumen ja jään pinnalle ne imevät auringonvaloa, mikä nopeuttaa jään ja lumen sulamista.
Mustaa hiiltä päätyy ilmaan kotitalouksien puun ja muun biomassan sekä hiilen poltosta, sekä tieliikenteestä, työkoneista, teollisuudesta, ja energialaitoksista öljykenttien ylijäämäöljyn ja -kaasun polttamisesta.
Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi -innovaatiokilpailun tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten musta hiili kiihdyttää ilmastonmuutosta sekä nopeuttaa päästöjen vähentämistä ja löytää uusia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi.

Lue myös: Oulun kaupunki sammuttaa valot ilmaston puolesta lauantaina

Kilpailut

Uusimmat