Kuva: Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa kehitetään älykkäitä keinorustoja

31.01.2019 11:47 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikkö ja lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö ovat saaneet noin miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta nanoteknologiaa hyödyntävien keinotekoisten soluväliainemateriaalien kehittämiseen nivelten rustovaurioiden hoitoon.

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikkö ja lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö ovat saaneet noin miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta nanoteknologiaa hyödyntävien keinotekoisten soluväliainemateriaalien kehittämiseen nivelten rustovaurioiden hoitoon. Hankkeen uskotaan tuovan apua miljoonille nivelrikkopotilaille. Hankkeessa on mukana kymmenen eurooppalaista kumppania kahdeksasta maasta. Kolmivuotisen hankkeen kokonaisrahoitus on yhteensä 5,5 miljoonaa euroa.

Nivelrustovaurioihin ei ole tällä hetkellä saatavilla parantavaa hoitoa, vaan nykyisten hoitojen tarkoitus on lähinnä lievittää vaurioista johtuvaa kipua. Tutkijat uskovat pystyvänsä kehittämään menetelmän, jolla ruston rakenne korjaantuu ja toiminta palautuu.

Lue myös: 30. Pesti kerää ennätysmäärän työnantajia Oulun yliopistolle

Kilpailut

Uusimmat