Kuva: Outokumpu

Outokummun Tornion terästehtaalla päässyt radioaktiivista ainetta sulatukseen kierrätysmetallin joukossa

16.10.2018 08:54 - Jussi Häkkilä

Outokummun Tornion terästehtaalla on heinä-syyskuussa sattunut kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa.

Outokummun Tornion terästehtaalla on heinä-syyskuussa sattunut kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Viimeisin, neljäs tapaus, sattui viime perjantaina, mutta tällöin säteilylähde havaittiin ennen sulatusta. Tehtaan oma säteilyvalvonta ja oikeat suojelutoimet estivät radioaktiivisten aineiden leviämisen tehdastilojen ulkopuolelle. Tehtaan työntekijät eivät altistuneet säteilylle, mutta joutuivat käyttämään hengityssuojaimia.

Kyseiset kierrätysmetallierät on laivattu Suomeen Hollannista ja Baltiasta, mutta metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta. Viime perjantaina hälytyksen aiheutti Brasiliassa valmistettu ukkosenjohdatin, jossa on kolme aktiivisuudeltaan pienempää amerikium-lähdettä. Amerikiumia käytetään esimerkiksi maaperän tiiveysmittareissa sekä teollisuuden mittalaitteissa.

Lue myös: Outokummun liikevaihto kasvoi, tulos laski

Kilpailut

Uusimmat