Kuva: Paula Erkkilä/Centria

Keski-Pohjanmaalla selvitetty erikoiskasvien viljely- ja jalostusmahdollisuuksia

05.09.2023 08:57 - Jussi Häkkilä

Centria-ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän erikoiskasvien viljelyn ja jatkojalostuksen potentiaalia tutkinut hanke on päättynyt.

Centria-ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän erikoiskasvien viljelyn ja jatkojalostuksen potentiaalia tutkinut hanke on päättynyt. Siinä etsittiin uusia mahdollisuuksia kasvipohjaisten raaka-aineiden jatkojalostamiselle ja viennille.
Hankkeen aikana tutkittiin esikäsittelymenetelmiä, kuivausprosessien optimointia, pakastekuivauksen mahdollisuuksia sekä uutto- ja tislausmenetelmiä. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymälle investoitiin hankkeen aikana pakastekuivain, ja Centriassa kehitettiin kasvien esikäsittelyyn prototyyppi pesurista, joka poistaa juurista ylimääräisen maa-aineksen.
Hankkeen tuloksena syntyi käytännönläheistä tietoa kuivausprosessien optimoinnista ja laadunvarmistuksesta. Merkittävänä pullonkaulana viennissä on suomalaisten kasviraaka-aineiden riittämättömyys esimerkiksi ruusujuuren osalta. Paikalliset viljelijät ovat olleet kiinnostuneita erikoiskasvien viljely- ja jalostusmahdollisuuksista.

Lue myös: Centria ja Probot kehittämässä sähkökäyttöisten ajoneuvojen akkujen kierrätystä ja uusiokäyttöä

Kilpailut

Uusimmat