Kaustislaisen turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa

14.07.2023 08:10 - Jussi Häkkilä

Ruokavirastosta eläintautien valvonnan osastonjohtaja Terhi Laaksosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kaustisella sijaitsevan turkistarhan siniketuissa on Ruokaviraston mukaan todettu lintuinfluenssatartunta. Kyseessä on sama korkeapatogeeninen virustyyppi, joka on aiheuttanut useita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia lähiaikoina. Lisäksi neljän muun turkistarhan eläimissä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla on todettu influenssavirusta, jonka tarkempi tyypittäminen on vielä kesken. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Suomessa ei ole aiemmin todettu lintuinfluenssaa tarhatuissa turkiseläimissä. Luonnonvaraisissa ketuissa tartunta on sen sijaan todettu Suomessa kahdesti.
Influenssavirukset todettiin Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa näytteistä, jotka tarhaajat olivat lähettäneet tutkittavaksi eläinten sairauden tai kuolinsyyn selvittämiseksi. Virustyypitys on vielä kesken yhteensä neljältä tarhalta Kauhavalta sekä Halsualta ja Kaustiselta lähetetyistä näytteistä. Turkistarhojen tartuntalähteitä selvitetään, mutta todennäköisesti tartunnat ovat peräisin luonnonvaraisista linnuista. Turkiseläinten lintuinfluenssatartunta ei aiheuta tarhalle rajoituksia.

Lintuinfluenssaa on tänä kesänä todettu runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa. Ruokavirasto tutkii parhaillaan näytteitä useammasta lokkien joukkokuolemasta eri puolilta Suomea.

Lue myös: Lihanaudoista löytyi salmonellabakteeria Ruukissa

Kilpailut

Uusimmat