Pohjanmaalla sijaitseva turkisrehusekoittamo tuonut Suomeen luvatta yli miljoona kiloa koronariskin sisältänyttä eläinrehun raaka-ainetta

28.06.2022 11:00 - Jussi Häkkilä

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Tulli on tutkinut kansainvälisesti poikkeuksellista rikossarjaa, jossa Pohjanmaalla sijaitsevan turkisrehusekoittamon epäillään ostaneen ja maahantuoneen Tanskasta luvatta yli miljoona kiloa koronariskin sisältänyttä eläinperäistä rehuraaka-ainetta.

Viime vuonna Suomeen tuodun rehun raaka-aineena oli kalajätettä, jota säilytettiin samoissa tiloissa Tanskassa koronan vuoksi lopetettujen minkkien ruhojen kanssa. Kalajätettä tuotiin turkisrehusekoittamolle yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa eli 45 rekkakuormallista. Jätettä sisältävää rehua toimitettiin viime vuoden kevään ja kesän aikana noin 50:lle turkistarhalle Pohjanmaalla.

Tulli teki esitutkinnassa yhteistyötä Tanskan poliisin ja EU:n lainvalvontaviranomaisen Europolin kanssa. Rikosnimikkeinä tutkinnassa olivat salakuljetus, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen ja sivutuotelakirikkomus.
Suomessa rikoksista epäiltynä on kolme rehusekoittamon toiminnasta vastaavaa. Rehusekoittamo on toiminut alalla jo vuosikymmeniä ja toimittanut rehua useille kymmenille Pohjanmaan turkistarhoille.
Vastaavaa rikostutkintaa ei ole Tullin ja Ruokaviraston tietojen mukaan tehty aiemmin Euroopassa, ja Ruokavirasto pitääkin Suomessa tehtävää rikostutkintaa merkittävänä. Asia siirtyy syyteharkintaan syksyn aikana.

Lue myös: Tulli paljasti laajan dopingainekaupan -tekijät Pohjois-Savosta ja Pohjois-Pohjanmaalta

Kilpailut

Uusimmat