Uusimmat
Suosituimmat

Voiko sinulla olla C-hepatiitti tietämättäsi?

28.07.2020 13:57 - Jussi Häkkilä

Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högströmiä haastattelee Jussi Häkkilä.

Maailmalla 90 prosenttia virushepatiittitartunnan saaneista ei tiedä tartunnastaan. Suomessakin on monia, jotka sairastavat C-hepatiittia tietämättään ja tartuttavat tautia eteenpäin. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tänään vietettävänä Maailman hepatiittipäivänä, että testaus kannattaa aina, sillä C-hepatiittiin on nykyään olemassa tehokas lääkehoito.
C-hepatiitti on Suomen yleisin virushepatiitti. Suurin osa tartunnan saaneista jää viruksen kantajiksi. Viime vuonna Suomessa todettiin 1187 tartuntaa. Niistä 64 prosenttia todettiin 20-29-vuotiailla. Suurin osa tartunnoista on saatu Suomessa. Viruksen hoitamattomia kantajia arvioidaan olevan noin 22 000. Vain noin joka neljäs C-hepatiittitartunnan saaneista saa infektion alkuvaiheessa oireita.

C-hepatiitti vaatii tarttuakseen aina verikontaktin. Tartunnan on voinut saada tatuoinnista, lävistyksestä tai akupunktiosta, ennen vuotta 1990 tehdystä verensiirrosta tai vain yhdestä huumekokeilusta. Tartunta on mahdollinen myös sukupuoliyhteydessä tai synnytyksessä. Yleisin C-hepatiitti on kuitenkin suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Sitä ei voi saada arkielämässä kättelyssä tai halaamisessa, eikä esimerkiksi astioiden kautta.

Suomessa tavoitteena on hävittää sairaus vuoteen 2030 mennessä testaamisella, tehokkaalla hoidolla ja uusien infektioiden ehkäisyllä.

Lue myös: Soiten alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta

Uusimmat
Suosituimmat