Kuva: NATO

Oulun yliopiston asiantuntijat osallistuvat ensimmäistä kertaa Naton Science for Peace and Security SPS -tiedeohjelman tukemaan tutkimukseen

23.11.2023 09:12 - Ari Kettukangas

Yhteistyössä saksalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten tutkijoiden kanssa ensimmäisessä yhteishankkeessa seurataan avaruusilmaston muuttumista ja ilmakehän rakennetta Sodankylän geofysiikan observatoriosta käsin.

Oulun yliopiston asiantuntijat osallistuvat ensimmäistä kertaa Naton Science for Peace and Security SPS -tiedeohjelman tukemaan tutkimukseen. Yhteistyössä saksalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten tutkijoiden kanssa ensimmäisessä yhteishankkeessa seurataan avaruusilmaston muuttumista ja ilmakehän rakennetta Sodankylän geofysiikan observatoriosta käsin. Ilmaston muuttumisen ja lämpenemisen seurauksena sääilmiöt korkealla ilmakehässä voivat tuoda esiin uudenlaisia vaaroja ja ääri-ilmiöitä. Naton tiedeohjelma SPS tukee niiden tutkimusta, jotta odottamattomia turvallisuusuhkia voidaan tunnistaa. Ilmaston muuttuminen on voimakkaimmillaan arktisella alueella, jota kutsutaan myös ilmastonmuutoksen polttopisteeksi. Hanke on NATO SPS:n rahoittama.

Lue myös: SSAB Europen muutosneuvottelut päättyivät Raahessa

Kilpailut

Uusimmat