LUKE: Mustikan ja suomuuraimen satonäkymät keskinkertaiset -puolukkasadosta odotetaan melko hyvää

20.07.2023 08:49 - Jussi Häkkilä

Erikoistutkija Rainer Peltolaa Luonnonvarakeskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Mustikan ja suomuuraimen pääsatokausi on alkamassa eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Molempien satonäkymät ovat korkeintaan keskinkertaiset. Puolukkasadosta sen sijaan voidaan odottaa melko hyvää.

Tänä vuonna mustikka pölyttyi jonkin verran tavanomaista heikommin. Lisäksi kesäkuun alun alhaiset lämpötilat ja halla aiheuttavat sadossa suurta alueellista ja paikallista vaihtelua. Mustikan hallavahinkojen riski on ollut suurin Etelä-Karjalan, Kainuun, Keminmaan/Ylitornion sekä paikoitellen Keski- ja Etelä-Pohjanmaan alueilla.

Myös suomuurainsato kärsii huonosti onnistuneesta pölytyksestä ja hallavaurioista. Halla heikensi suomuuraimen kukinnan onnistumista etenkin Keski- ja Etelä-Pohjamaan, Satakunnan, Kainuun sekä Pohjois-Savon alueilla.
Puolukan pölytys vaikuttaa sen sijaan onnistuneen melko hyvin. Puolukka kukki kesäkuun kahden jälkimmäisen viikon aikana, kun monin paikoin oli jopa hellettä ja pölyttäjät aktiivisia. Luonnonvarakeskuksen mukaan puolukan pölytys on onnistunut erityisen hyvin Kainuun-Kuusamon alueilla sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tähän mennessä saatujen havaintojen perusteella raakileita on runsaasti.

Lue myös: Poliisi muistuttaa valmistautumaan marjastukseen

Kilpailut

Uusimmat