Kuva: Ari Kettukangas

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen Kärsämäen paloaseman toimintavalmiudessa haasteita

05.09.2022 08:42 - Minna Kuosmanen

Kärsämäen paloaseman toimintavalmiudessa on ollut jonkin asteista epävarmuutta jo pidemmällä ajalla. Ongelmat korostuivat perjantaina 2.9. aamuyöllä kun Kärsämäen keskustaan tuli hälytys keskisuureen rakennuspaloon.

Tehtävälle hälytettiin pelastus- ja tukiyksiköitä vasteen mukaisesti Kärsämäen, Pulkkilan ja Haapajärven paloasemilta sekä päivystävä palomestari. Yksiköt olivat liikkeellä 3-7 minuutin kuluttua hälytyksestä, lukuun ottamatta Kärsämäen paloaseman yksiköitä. Matkalla kohteeseen ilmoitus tarkentui kello 3:02, että palo on levinnyt myös asuinrakennukseen. Ensimmäiset yksiköt Pulkkilasta ja Haapajärveltä olivat kohteessa lähes yhtäaikaisesti noin klo 3:09. Vahvistukseksi tehtävälle hälytettiin myös Pyhäjärven paloaseman yksiköitä kun varmistui, ettei Kärsämäen yksiköitä saatu liikkeelle.

pelastuslaitos tekee selvityksen pelastustoiminnan kulusta, jonka yhteydessä selvitetään myös syitä miksi Kärsämäen yksiköitä ei saatu liikkeelle juuri tämän tehtävän aikana. Sama ongelma toistui  lauantaiaamuna, kun samassa kohteessa rakenteiden sisälle jäänyt piilossa ollut palopesäke syttyi tuleen. Kärsämäen yksiköitä ei tälläkään kertaa saatu liikkeelle.

Pienten taajamien sopimuspalokuntatoimintaan perustuvissa paloasemien toimintavarmuudessa on laajemminkin, lähes koko Suomessa, ajoittain ongelmia. Kärsämäen osalta epävarmuutta vähentäviä toimenpiteitä on käynnistetty ja tehty normaalin pitkäjänteisen työn lisäksi jonkin verran painokkaammin jo keväällä.

Palon syyn ja pelastustoiminnan kulun selvittämisen lisäksi on jo käynnistetty toimenpiteet Kärsämäen paloaseman toimintavalmiusongelman pikaiseen parantamiseen ja alkuviikosta selvitetään ja käynnistetään pidempivaikutteisia toimenpiteitä.

Kilpailut

Uusimmat