Kuva: Jussi Häkkilä

Ilmatieteen laitos: Heinäkuu varsinkin Lapissa melko lämmin ja sateinen

02.08.2022 08:16 - Jussi Häkkilä

Ilmatieteen laitoksen mukaan viime kuun lämpötila oli maan länsiosassa lähellä pitkän ajan keskiarvoa, itä- ja pohjoisosassa oli pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viime kuun lämpötila oli maan länsiosassa lähellä pitkän ajan keskiarvoa, itä- ja pohjoisosassa oli pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpää. Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja kaakkoisosan noin 18:sta Käsivarren Lapin noin 13:een asteeseen. Suurin poikkeama keskiarvosta oli Utsjoen alueella, jossa keskilämpötila oli noin kaksi astetta keskiarvoa korkeampi.
Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 16 päivänä, mikä on yhtä paljon kuin heinäkuussa keskimäärin. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Porvoon Harabackassa sekä Heinolan Asemantauksella, molemmilla kymmenen. Kuukauden ylin lämpötila, 32,3 astetta, mitattiin Oulunsalon Pellonpäässä kuun ensimmäisenä päivänä.
Viime kuun alin lämpötila, 2,2 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa kuukauden yhdeksäntenä päivänä.
Sademäärässä oli runsasta paikallista vaihtelua. Maan eteläosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla sadetta tuli tavanomaista vähemmän, kun taas Keski- ja Pohjois-Lapissa satoi selvästi tavanomaista enemmän, kahdella havaintoasemalla jopa ennätyksellisen paljon. Eniten satoi Inarissa Saariselän matkailukeskuksen havaintoasemalla, 213,4 millimetriä.
Vähiten sadetta tuli Lumparlandin Långnäsin sataman havaintoasemalla, 14,2 millimetriä.

Lue myös: Merellä sinilevätilanne hieman helpottanut, järvillä sinilevää vain vähän

Kilpailut

Uusimmat