Kuva: Suomen Ilmakuva Oy/Oulun yliopisto

Eurooppa-yliopisto UNIC allekirjoitti osallistavan tutkimuksen julistuksen Oulussa

16.06.2022 12:34 - Marja Ollakka

Kahdeksan Eurooppa-yliopisto UNICiin (European University of Post-Industrial Cities) kuuluvaa yliopistoa ja kaupunkia ovat allekirjoittaneet osallistavan tutkimuksen julistuksen 15. kesäkuuta Oulussa.

Julistuksella osapuolet sitoutuvat yhteisöjen ja kaupunkien osallistamiseen tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan. Tavoitteena on tätä kautta parantaa ihmisten elämää. Suomesta UNIC-yhteistyössä ovat mukana Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto.

Tämä on ensimmäinen Euroopan-laajuinen osallistavaa tutkimusta (Engaged Research) koskeva julkilausuma. Osallistavassa tutkimuksessa paikalliset ihmiset, yhteisöt, kolmas sektori ja kaupungit kohdentavat tutkimusta yhdessä yliopistojen kanssa. Tutkittavista asioista päätetään yhdessä ja yhteistyötahot ovat mukana kaikissa tutkimusvaiheissa. Tällainen ruohonjuuritasolta ylöspäin suuntautuva toimintatapa mahdollistaa kaikkien eurooppalaisten osallistumisen myötätuntoisten ja valistuneiden yhteiskuntien sekä kestävien talouksien kehittämiseen - sillä voimalla, jota tutkittu tieto tarjoaa.

UNIC on perustettu vuonna 2020 ja siihen kuuluvat seuraavat partnerit: Belgia Liègen yliopisto, Liègen kaupunki; Kroatia Zagrebin yliopisto, Zagrebin kaupunki; Suomi Oulun yliopisto, Oulun kaupunki; Saksa Ruhrin yliopisto, Bochumin kaupunki; Irlanti Corkin yliopistollinen korkeakoulu, Corkin kaupunki; Espanja Deuston yliopisto, Bilbaon kaupunki; Alankomaat Rotterdamin Erasmus-yliopisto, Rotterdamin kaupunki; Turkki Koçin yliopisto, Istanbulin kaupunki.

Osallistavan tutkimuksen julistus on kehitetty University College Corkin järjestämillä strategiafoorumeilla yliopistojen, kaupunkien ja kolmannen sektorin yhteistyönä. Seuraavaksi kehitetään osallistavan tutkimuksen strategia, joka julkaistaan Rotterdamissa.

UNIC on yksi 41:stä Euroopan unionin rahoittamasta Eurooppa-yliopistosta. UNICin tavoitteena on kehittää osallistavia ja kestäviä yhteiskuntia osallistavan koulutuksen ja tutkimuksen kautta. UNIC luo parhaillaan yhteisiä rakenteita, jotka mahdollistavat opiskelun ja tutkimuksen näissä tutkimuslaitoksissa ja kaupungeissa.

Kilpailut

Uusimmat