Kuva: Fortum

Jäädytysajo aloitettu Oulujoella -jäät edelleen heikkoja

30.11.2021 09:37 - Jussi Häkkilä

Oulujoella on aloitettu jäädytysajo viime viikolla.

Oulujoella on aloitettu jäädytysajo viime viikolla. Jäädytysajolla pyritään edesauttamaan yhtenäisen jääkannen syntymistä jokeen. Jääkansi estää jäähyytymän eli supon muodostumista. Jäädytysajoa jatketaan, kunnes jokeen on syntynyt kestävä ja riittävän peittävä yhtenäinen jääkansi. Jää voi joessa kuitenkin olla pitkään vaarallisen ohutta.
Lisäksi tällä viikolla tehtävien huoltotöiden takia pinnankorkeudet Fortumin Aittokosken voimalaitoksen yläpuolella voivat vaihdella tavanomaista enemmän. Aittokosken huoltotöiden takia myös Hyry-, Seiten- ja Ristijärven pinnat vaihtelevat normaalia enemmän. Tästä johtuen jäät voivat murtua ja vesi voi nousta jään päälle. Järvien jää voi olla pitkään vaarallisen ohuita.
Montan voimalaitoksella on myös suunnitteilla Carunan ja Fingridin sähkönsiirtoverkkojen muutostöitä alkuvuoden aikana. Työt aiheuttavat keskeytyksen Montan voimalaitoksen käyttöön, jonka vuoksi kaikki vedet ohjataan ohijuoksutuksina tulvaluukuista. Ohijuoksutukset aiheuttavat jään heikkenemistä ja veden nousua jään päälle Muhoslammella.

Lue myös: Jäätalvi alkanut Perämerellä

Kilpailut

Uusimmat