Kuva: Fotolia

Raskaan liikenteen iso valvontaoperaatio Oulussa

27.05.2021 16:08 - Marja Ollakka

Oulun ja Lapin poliisilaitoksen yhteistyössä toteuttama mittava valvontaoperaatio 25. - 27.5.2021 sujui tehokkaasti suunnitelmien mukaan.

Oulussa tarkastettiin kolmen päivän aikana noin sata raskasta ajoneuvoa. 

Valvontatapahtuma oli harvinaisen iso ja tehokas operaatio. Neljäntoista poliisipartion lisäksi valvontaan osallistui Rajavartiolaitoksen, Tullin ja Aluehallintoviraston virkamiehiä. Teknisissä tienvarsitarkastuksissa käytettiin apuna katsastustoimen asiantuntemusta.

Ajoneuvoja tarkastettiin katsastusasemien pihoilla Ruskossa ja Haukiputaalla. Operaatiossa keskityttiin erityisesti liikenneturvallisuutta vaarantavien vikojen etsintään. Ajoneuvoista tarkistettiin muun muassa jarrujen toimivuus, kuormien painot ja sidonnat.  

Kaikkien liikenteessä olleiden ajoneuvojen kunto ei vastannut turvallisuusvaatimuksia.

Tarkastuksessa löydettiin jarrujen osalta jarrujen heikkotehoisuutta tai tehottomuutta pyörillä ja akseleilla, lukkiutumattoman jarrujärjestelmän vikoja, sekä ilmavuotoja. Akselistorakenteissa katkenneita jousia, vuotavia iskunvaimentimia, sekä väljiä akseliston heloja ja niveliä. Vetolaitteissa kuluneita vetokytkimiä. Renkaissa kudosvaurioita ja joissain paripyörissä tyhjiä renkaita. Useita runkoratkeamia, niin vetoautoissa kuin perävaunuissakin. Sivusuoja-, ja takasuoja puutteita ja vaurioita. Haljenneita tuulilaseja ja näkökentän näkemäesteitä. Kuormakorin runkoon kiinnityksissä puutteita.

Kuljettajilta tarkastettiin ajo- ja kuljetusluvat sekä ammattipätevyys. Huomiota kiinnitettiin myös lepoaikoihin ja kuljetustoimintaan mahdollisesti liittyvään rikollisuuteen.

Valvontatapahtumassa todettiin kymmenen ylikuormaa. Kymmenen ajoneuvoa määrättiin ajokieltoon liikenneturvallisuutta vaarantavien jarruvikojen ja runkoratkeamien vuoksi. Sakkoja kirjoitettiin noin kahdellekymmenelle kuljetusyksikölle, joista vakavimpien rikkomusten osalta tehtiin ilmoitus liikennelupaviranomaiselle. Lisäksi yhdeltä kuljettajalta puuttui vaadittava ammattipätevyys.

Lue myös: Venetraileri irtosi ja törmäsi moottoritien kaiteeseen Oulussa

Kilpailut

Uusimmat