Kuva: Antti J. Leinonen

Professori Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto poronhoidon tutkimukselle

19.05.2021 08:17 - Marja Ollakka

Professori Pentti Kaiteran rahaston 20 000 euron suuruinen tunnustuspalkinto on myönnetty dosentti Anna-Kaisa Salmen työryhmälle Domestication in Action. Salmen vetämä hanke selvittää, miten poronhoito on muuttunut viimeisen tuhannen vuoden aikana.

Oulun yliopiston johtamassa Domestication in Action – Tracing Archaeological Markers of Human-Animal Interaction -hankkeessa käytetään arkeologista aineistoa Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Norjasta. Poronhoidon menetelmät ovat vuosisatojen saatossa muuttuneet jatkuvasti, ja poronhoito on nykyäänkin tärkeä elinkeino Pohjois-Suomessa. Poromatkailun suosio kasvaa yhä ja se tuo Lappiin matkailijoita ympäri maailmaa.

Porot ovat näkyvä osa pohjoista maisemaa ja moni poronhoitaja kokee vaalivansa vanhoja perinteitä. Poronhoito on siten merkittävä osa pohjoista identiteettiä ja taloudellista hyvinvointia, minkä vuoksi siitä tarvitaan lisää tietoa.

Salmen vetämä hanke yhdistää useita tieteenaloja ja esittää uusia kysymyksiä. Tutkimuksessa syntyvää tietoa ja menetelmiä voi jatkossa käyttää muidenkin eläinten kesyttämisen historian tutkimiseen.

Vuoden 2020 tunnustuspalkinto myönnetään koronapandemian vuoksi vasta tänä vuonna. Palkinto jaetaan nyt 19. kerran. Professori Pentti Kaiteran rahaston hallituksen edustajat luovuttavat palkinnon syksyllä Yliopistogaalassa dosentti Anna-Kaisa Salmelle.

Lue myös: Taitaja2021-kilpailuita pääsee seuraamaan verkossa

Kilpailut

Uusimmat