Oulun kohonneet koronatartuntaluvut ovat lomakauden satoa - "Vaikea keksiä järkevää selitystä, miksi juuri meillä on mennyt näin"

11.01.2021 17:49 - Marja Ollakka

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoi Pookin iltapäivässä tämänhetkisestä koronavirustilanteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. THL:n aiempi maskisuosituksen ikäraja oli 15 vuotta.

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa uusi maskisuositus koskee myös Oulun peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien. Maskeja tilataan oppilaille 3-4 per päivä. Maskia suositellaan käytettävän kouluissa sisätiloissa ruokailua lukuun ottamatta.  

Tänään 11.1.2021 on Oulussa kello 15.30 mennessä todettu 13 uutta tartuntaa, mikä vastaa karkeasti viime viikon päivittäisten tartuntojen määrää. Sunnuntain vähäisemmän testaamisen vaikutus voi näkyä maanantaina alhaisempina tartuntalukuina.

Tartuntalähteinä korostuvat yleisimpänä perheen sisäinen tartunta, lisäksi on paljon yksittäisiä tartuntalähteitä kuten ravintola, mökkireissu tai muu tietty tartunnan lähde. Selvittämättömiä tartuntoja tämän päivän tartunnoista on 4 kappaletta eli 31% tartunnoista.

Karanteeniin on tänään asetettu Oulussa 16 henkilöä, mikä on merkittävästi vähemmän kuin viime viikolla päivittäin keskimäärin. Tänään ei ole ilmennyt uusia joukkoaltistuksia.

Oulu on koronavirusepidemian leviämisvaiheessa ja tartuntojen lukumäärä kasvussa.  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronaepidemian ilmaantuvuus on 64,3 sataatuhatta asukasta kohden. Oulun ilmaantuvuus on 106 sataatuhatta asukasta kohden. Molemmat ilmaantuvuusluvut ovat nousussa.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kuusi koronapotilasta hoidossa. Myös Oulun kaupunginsairaalassa on hoidossa kuusi koronapotilasta.

Maanantain lopulliset testausluvut eivät ole vielä selvillä, mutta Oulun kaupungin omissa näytteenottopisteissä oli runsaasti vapaita aikoja iltapäivään saakka. Ennustettua testimäärien voimakasta kasvua ei maanantaina 11.1.2021 tapahtunut.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan nyt kaikille 12 vuotta täyttäneille sisätiloissa. Muilta osin koronavirusepidemian suositukset ovat ennallaan ja ne löytyvät osoitteesta www.ouka.fi/korona

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 12.1. arvioimaan epidemiatilannetta ja 18.1.2021 ulotettujen rajoitteiden ja suositusten jatkoa. Kaupungin tilannekuvaryhmä kokoontuu koordinaatioryhmän jälkeen. Oulun kaupungin johtoryhmä päättää linjauksistaan keskiviikkona 13.1.

Lue myös: Mahdollisia korona-altistumisia Ylivieskassa

Uusimmat