Jussi Häkkilän elokuvaprojektorit loihtivat leffateatterin omaan olohuoneeseen Raahessa

31.12.2020 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu heijastuu valkokankaalle tällä kertaa Raahen Saloisissa. Häkkilän Jussi on tuttu ääni Radio Pookista, mutta hänen vapaa-ajan suuresta keräilykokoelmasta ei kaikki tiedäkkään. Kyseessä nimittäin on intohimoinen elokuva- ja sarjakuvaharrastaja. Talven pakkasetkaan eivät pääse valtaamaan hänen asuntoaan, nimittäin seiniä vuoraa sen verran hulppea kokoelma leffoja, sarjiksia ja alan kirjallisuutta. Löytyypä kalustosta kohta käynnistettävä elokuvaprojektorikin ja jopa oma valkokangas. Toisin sanoen - antoisaa Rasvamonttu iltaa!

(kuva: Ari Kettukangas)

Häkkilän Jussi. Tutummin mainittakoon vielä Pookin Jussi! Mestari on toiminut radiossa 80-luvulta saakka ja vähintään sen ajan harrastanut vapaa-ajallaan elokuvia, sarjakuvia ja alan kirjallisuutta. Populäärikulttuuri kiinnosti häntä jo pikku kossina ja mm. Aku Ankat olivat ahkerassa lukemisessa jo ennen kouluikää. Keräilyharrastus puolestaan lähti aikanaan liikkeelle halusta löytää uudelleen käsiin lapsuudessa tosissaan säväyttäneet amerikkalaiset Shokki -kauhusarjakuvat 1950-1970-luvuilta.

(kuva: Jussi Häkkilä)

Elokuvissa nuorta Jussia säväytti merkittävästi aikanaan Nivalan Tuiskulassa aidolta kankaalta nähdyt 1930 ja 1940-luvun Tarzan leffat! Tässä juliste Lex Parkerin tähdittämästä Tarzan ja orjatyttö seikkailusta vuodelta 1950. 

(kuva: Ari Kettukangas)

Mutta sitten! Projektori lämpiämään ja seuraavaksi kokeillaan herättää se vanha nostalginen leffatettarin tunne omaan olohuoneeseen. Vieläpä kun rainakin on nostalginen Tarzan elokuva vuodelta 1933!

(kuva: Ari Kettukangas)

Projektori. Kuvanheitin on optinen laite, jolla heijastetaan kuvia esimerkiksi seinälle tai valkokankaalle. Projektorin tärkeimmät osat ovat valonlähde ja objektiivi. Nykyaikaisten projektorien edeltäjä oli taikalyhty, joka keksittiin jo 1600-luvulla. Tämänkin 16 millisen Eiki koneen Jussille lahjoitti Raahen kaupungin kulttuuri- ja nuorisotoimi. Kokoelmassa on nyt 4 projektroria, joista yksi on 8 millinen kaitafilmikone ja Eiki puolestaan on niistä paras ja varmatoimisin.

(kuva: Ari Kettukangas)

 Kansi auki. Mikäs johto siihen menee...

(kuva: Ari Kettukangas)

Eikin kaiuttimet löytyvät kiinteänä kantokopasta. Ääntä voidaan myös tehostaa kytkemällä laite kotistereoihin.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tämä projektori on helposti liikuteltava, sähkötoiminen ja se painaa n. 20 kiloa. Leffateattereiden 35 milliset projektorit taas voivat painaa jopa satoja kiloja. Aluksi lukitaan vetokiekko.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sitten paikan löytää filmikela.

(kuva: Ari Kettukangas)

Ääniraita näkyy reikinä filmin reunassa ja se voi olla magneettinen tai optinen. Koneesta löytyy valitsin molemmille vaihtoehdoille.

(kuva: Ari Kettukangas)

Vetonauha pujotetaan koneeseen ja viedään sen läpi vastakelalle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sieltä jostain se pujottelee ja tämän jälkeen kone lähtee itse vetämään nauhaa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Jopa käynnistyi nätisti! Eikä ihme, onhan Jussi ollut vuosien aikana elokuvanäyttäjänä myös entisessä Raahen Bio Huvimyllyssä. Siellä näytökset on toki tapahtuneet isommalla ja uudemmalla kalustolla. Nykyisin teattereissa filmi on digitaalisella kovalevyllä. 

(kuva: Ari Kettukangas)

Oma valkokangas ja kaikki! Jussi kehoittaa kaikkia katsomaan elokuvat kankaalta. Niissä kaikki on elämää suurempaa, kuten Peter von Bagh jo aikanaan totesi.

(kuva: Ari Kettukangas)

Niin alkoi pyörimään Tarzan peloton vuodelta 1933. Pääosissa Buster Crabbe ja leffassa oli jopa tekstitys. Kuvanlaatu oli hyvä, mutta ääni kuluneen nauhan vuoksi heikko. Tarzan muuten voitti leijonan, tosin olihan elokuvakin vielä alussa :) 

(kuva: Ari Kettukangas)

Projektorista löytyy mm. ääniraidan valitsin sekä monenlaista muuta säätö mahdollisuutta kuvalle ja äänelle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tarkenninkaan ei tahtonut pysyä liukasliikkeisen pöhheikön piällikön perässä :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Näytöksen jälkeen filmi kelataan takaisin syöttökelalle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Jussilla kävi hyvä tuuri, vaikka kelasta katkesi aiemmin haurastunut vetohihna. Tilalle löytyi prikulleen sopiva ja joustava o-rengas autoliikkeestä. Jossain vaiheessa voi myös palaa lamppu ja syltätä kulunut nauha. Jos Jussilla menee kokonaan filmi poikki, hänellä löytyy siihen korjaussarja :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Suuri yleisö on aina pitänyt Johnny Weissmulleria ainoana oikeana Tarzanina. Jussin mukaan ikä teki lopulta tehtävänsä myös tälle huippu-uimarille ja hän ei lopulta jaksanut kiivetä puuhun :) Rooli jatkui sen jälkeen maankamaralla Viidakko Jiminä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tarzanin kaverin Cheetan kirjoittama omaelämäkerta :) Onkohan se koskaan voittanut Oscaria parhaasta sivuosasta?

(kuva: Ari Kettukangas)

Jussilta löytyy toimivat soittimet myös kaikille eri videoformaateille. 70-luvun lopulla malleja oli kolme, Sonyn Betamax, JVC:n VHS ja Philipsin V2000. Betassa oli kuulemma paras kuva ja V2000:ssa paras ääni. VHS:llä oli edullisin hinta-laatusuhde ja lopulta sen myötä muut merkit poistuivat markkinoilta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Leffoja kaikille kolmelle videoformaatille (vasemmalta: VHS, Betamax, V2000).

(kuva: Ari Kettukangas)

V2000:sessa pystyi kääntäämällä nauhoittamaan kasetin molemmille puolille. Yhdellä puolella filmiä riitti kahdeksi tunniksi.

(kuva: Ari Kettukangas)

Jussi ja Saloisten sivukirjasto! Mitään ei kuulemma lainata :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Pikaisen arvion mukaan kokoelmassa on tuhansia kirjoja, leffoja ja sarjakuvia. Valikoimaa on runsaasti myös kaappien hyllyillä. Lisänä on julisteet ja muut oheistuotteet. Kaikkiruokaisena filmiharrastajana Jussin mieligenrejä ovat erityisesti fantasia-, kauhu- ja tieteiselokuvat.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sarjakuvaosasto.

(kuva: Ari Kettukangas)

Lisää leffoja.

(kuva: Ari Kettukangas)

Musiikkiosasto.

(kuva: Ari Kettukangas)

Todella painava vinyylihylly piti aikanaan pultata seinään kiinni. Eikös tuo kuitenkin vaikuta kevyelle musiikille :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Harvinaisempi ulkoneva hämähäkkimies reliefijuliste.

(kuva: Ari Kettukangas)

Anneli Sauli avaruusleffassa!? George Freedlandin käsikirjoittama ja ohjaama Avaruusraketilla rakkauteen on saksalais-suomalainen yhteistuotanto vuodelta 1959. Sen tarina perustuu Jack Londonin romaaniin. 

(kuva: Ari Kettukangas)

Ääntä pitävä avaruuskeskus Myrskylinnut - Thunderbirds nukkeanimaatiosta. Sarja on peräisin 60-luvulta ja tämä puolimetrinen pienoismallikin ilmestyi myyntiin sen uudelleen tulemisen myötä 90-luvulla.

(kuva: Ari Kettukangas)

Jussi on noudattanut koronan aikana maskisuosituksia. Hän on pitänyt tätä raskaasti hengittävää ja puhuvaa luomusta päässään myös pimeällä iltalenkillä ja huomannut heti suosituksen saavan muuallakin parempaa huomiota :)  Mystinen Darth Vader on tuttu Tähtien sota elokuvista. Teeman oheistuotteita on ollut myynnissä heti leffan ilmestymisvuodesta 1977 lähtien.

(kuva: Ari Kettukangas)

Jussi on myös armoton Batman fani. Tv-sarja ilmestyi vuonna 1966 ja myynnissä on sen jälkeen ollut monenlaista oheistuotetta. Lepakkomiehelläkin on monen monta menopeliä, täytyypä joku kerta pyytää hänetkin Rasvamontun vieraaksi.

(kuva: Ari Kettukangas)

Suomessa ilmestyi 60-luvulla myös Batman sarjakuvat. Mestarin kokoelmasta löytyy kaikki numerot kyseiseltä vuosikymmeneltä ja myös sen jälkeen ilmestyneet lehdet. Todella harvinaisten sarjakuvalehtien hinta saattaa liikkua markkinoilla jopa viisi numeroisissa summissa. Jos tähän teemaan vielä poiketaan yhdessä sivulauseessa, Jussi kaipaisi Sarjakuvalehti nimiseen julkaisuun muutamia puuttuvia numeroita 1949 vuodelle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kuinka moni tietää tai muistaa Jussin näytelleen elokuvassa! Dark Floors -kauhuelokuva kuvattiin pääosin Scanfilin entisessä hylsytehtaassa Oulun Ruskossa ja se valmistui vuonna 2008. Mies näytteli Lord yhtyeen tähdittämän leffan avustajajoukossa henkilöä, joka muiden ohessa muuttui hiljalleen zombieksi. Muistissa ei ole, ehtikö mestari ruotia roolisuoristustaan itse aikanaan sanomalehtiin kirjoittamissaan elokuva-arvosteluissa :)

(kuva: Jussi Häkkilä)

LOPPUYHTEENVETO: Jussin elokuva- ja sarjakuvakokoelma on vakuuttava. Ohessa vielä muutamia hänen valikoimiaan elokuvasuosituksia Rasvamonttu -ohjelman ystäville :) Jos elokuvat ovat elämää suurempia, hänen mukaansa yksi ihmiselämä ei myöskään riitä kaikkien leffojen katseluun. Todetaanko tähän vielä ulkopuolelta seuraavana, jos mies on perustanut elämäntyönsä äänelle, on hän omistanut sen myös kuvalle.

Lue myös: Rajaniemen Mikko kesyttää "tulista tyttöä" Alavieskassa - nitrokäyttöinen moottoripyörä Sirpa kiihtyy jopa 400 kilometriin tunnissa!

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Kilpailut

Uusimmat