Kuva: Stora Enso

Stora Enson Oulun tehtaalla paljon tartuntoja - leviämistä torjutaan yhteistyössä

27.11.2020 16:32 - Marja Ollakka

Stora Enson Oulun tehtaalla on todettu viimeisen viikon aikana noin 80 koronatartuntaa. Oululaisia näistä tartunnan saaneista on tällä hetkellä alle puolet. Loput ovat kotoisin muualta.

Stora Enson Oulun tehdasta muunnetaan parhaillaan paperitehtaasta kartonkitehtaaksi ja investointiprojektissa työskentelee tehtaan 140 hehtaarin alueella noin 1800 yhtiön ulkopuolista henkilöä.

Työmaalla työskentelee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia vaihtuvia työntekijöitä. Ulkomailta tulleet työntekijät on testattu säädösten mukaan: heillä on täytynyt olla korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen testi kotimaasta ja heidät on testattu uudelleen Suomessa ennen tehtaalle saapumista.

”Olemme ohjeistaneet projektiin tulevat yritykset tarkasti ennen projektiin liittymistä koronavirukseen liittyvistä turvallisuustoimenpiteistä tartuntojen välttämiseksi. Olemme myös kannustaneet testaukseen menoa heti, kun vähäisiäkin oireita ilmenee. Marraskuulle saakka laajassa projektissamme selvittiinkin ilman tartuntoja”, sanoo Stora Enson Oulun tehtaan tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

”Nyt valitettavasti useita projektissa työskenteleviä yhtiön ulkopuolisia työntekijöitä on saanut tartunnan, ja altistaneet muita alueella työskenteleviä. Tehtaan vakituisella henkilöstöllä, joka ei työskentele projektissa, ei ole toistaiseksi havaittu tartuntoja. Tilanteen kartoittamiseksi kaikki Oulun tehtaalla työskentelevät testataan ja työskentely projektissa jatkuu vasta, kun negatiivinen testitulos on saatu”, Mäkimattila toteaa.

”Henkilöiden turvallisuus ja viruksen leviämisen pysäyttäminen ovat nyt tärkein asia. Päätämme mahdollisista jatkotoimista, kunhan testauksen kokonaistulos on selvillä”, Mäkimattila jatkaa.

Testaukset alkoivat tiistaina 24.11 ja testaukset tekee yksityinen palveluntarjoaja. Eiliseen torstaihin 26.11. mennessä on testattu jo 700 henkilöä. Kaikkiaan testejä tehdään runsaat 1500.

Ne henkilöt, joiden testitulos on negatiivinen, voivat jatkaa työskentelyä pienryhmässään tehtaalla. Valvontaa ohjeiden noudattamiseen on lisätty ja siivousta on tehostettu entisestään.

Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Stora Enso kokoontuvat ensi viikolla uudelleen päivittämään tilannetta.

Lue myös: PSAVI: Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ravintoloilta edellytetyt koronantorjuntatoimet huomioitu pääosin asianmukaisesti

Kilpailut

Uusimmat