Kuva: AOP

Koronaepidemia etenee Pohjois-Pohjanmaalla - alueelliselta koordinaatioryhmältä suosituksia epidemian hillitsemiseksi

08.10.2020 15:29 - Marja Ollakka

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä suosittaa siirtymistä etätyöhön mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi suositetaan suunenäsuojainten käyttöä terveydenhuollon henkilöstölle potilastyössä. Suositukset astuvat voimaan maanantaina 12.10.2020.

Koronaepidemia etenee myös Pohjois-Pohjanmaalla. STM:n luokituksen mukaan maakunnassa ollaan edelleen epidemian perusvaiheessa, mutta päivittäisten positiivisten koronanäytteiden lukumäärä kasvaa koko ajan.

Uusia koronatartuntoja todetaan nyt päivittäin myös Pohjois-Pohjanmaalla. Yhteensä tartuntoja on todettu maaliskuusta lähtien 233 kappaletta. Tartuntojen lähteet ovat edelleen melko hyvin tiedossa.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä päätti suosittaa etätyöhön siirtymistä. Etätyöhön kannustetaan Pohjois-Pohjanmaalla sellaisessa tilanteissa, joissa työtehtävät sen sallivat ja etätyön tekeminen on mahdollista.

Sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa hoidossa suositus henkilökunnan suunenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo keväästä saakka. Nyt tämä suositus laajenee terveydenhuollon potilastyöhön niissä tilanteissa, missä turvavälejä ei voida säilyttää. Maskisuositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

PPSHP:n johtajaylilääkäri ja alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen korostaa turvavälien ja fyysisen etäisyyden merkitystä epidemian torjunnassa. ”Nyt on syytä miettiä tarkasti erilaisten perhetapahtumien ja juhlien järjestämistä. Uusista tartunnoista suurehko osa eli noin kolmannes on tapahtunut perheiden ja sukujen sisällä. Jos vain mitenkään mahdollista, nyt kannattaisi lykätä juhlien järjestämistä”.

Riittävillä turvaväleillä ja etäisyyksillä voidaan korvata maskien käyttöä. ”Maskin käyttö on monelle hankalaa ja osa ei pysty niitä terveydellisistä syistä pitämään lainkaan. Joukkoliikennettä lukuun ottamatta turvaväleistä on mahdollista huolehtia lähestulkoon joka paikassa. Etäisyydet sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat keskeisimmät tekijät epidemian torjunnassa”, Korpelainen toteaa.

Lue myös: Oulussa kaksi koululuokkaa karanteeniin korona-altistuksen takia

Kilpailut

Uusimmat