Sota-aikojen muistoja kerätään talteen – ”jokaisen ihmisen henkilökohtaiset muistot äärimmäisen tärkeitä”

29.07.2020 14:25 - Mika Kuki

Veteraanien, lottien ja kotiseuduillaan sodan ajan melskeet kokeneiden keski-ikä on jo varsin korkea ja rivit harvenevat. Lukuisat tarinat ovat vaarassa jäädä kertomatta jälkipolville. Toimittaja-tietokirjailija Jukka Halonen rohkaisee sota-ajat kokeneita jakamaan omat muistonsa. Näitä tarinoita halutaan nyt tallettaa mm. videohaastatteluin. (Kuvassa sotaveteraani Onni Hämäläinen, jonka tarina teki Haloseen suuren vaikutuksen. kuva: Henrik Kettunen)

Toimittaja-tietokirjailija Jukka Halonen kerää raahelaisen Saija Taka-Eilolan kanssa talteen sotiemme veteraanien ja lottien tarinoita. Työtä tehdään yhdessä Sotaveteraaniliiton kanssa. Kertojien lukumäärä on alati ehtyvä.

Kiinnostus erityisesti pohjoisen Suomen sota-ajan tarinoihin Halosella juontaa myös omista juuristaan. Halonen on itse kotoisin Oulusta ja isoisänsä on lähtöisin Nivalan Karvoskylältä. Hän törmäsi Alavieskasta lähtöisin olevaan Saija Taka-Eilolaan tämän Facebookin sotahistoriaryhmään postaamien vuoden 1944 kuvien myötä ja pyysi saada nähdä kuvia tarkemmin kirjaansa silmällä pitäen. Myöhemmin tapaamisen kautta he päätyivät käynnistämään projektin, jossa keräävät veteraanien tarinoita yhdessä. Haastattelut tallennetaan videolle, joten läheisille jää haastattelusta muisto videon muodossa.

Halonen korostaa, että jokaisen ihmisen henkilökohtaiset muistot ovat äärimmäisen tärkeitä kerätä talteen.

Oman tarinansa voi tarjoutua kertomaan olemalla yhteydessä Saija Taka-Eilolaan 045-646 2346 tai takaeilolasaimi@gmail.com

Kuuntele Jukka Halosen haastattelu ohesta.

Kilpailut

Uusimmat