Kuva: Mari Korpua

Oulun asemakeskuksen suunnitelmat edistyvät

26.05.2020 14:47 - Marja Ollakka

Oulun asemakeskuksen aiesopimuksessa sovituille tavoitteille haetaan parhaillaan rakennetta ja konseptia Senaatin Asema-alueet Oy:n ja Oulun kaupungin johdolla.

Aiesopimus allekirjoitettiin Senaatin Asema-alueet Oy:n, Senaatti-kiinteistöjen ja Oulun kaupungin välillä lokakuussa 2019. Työtä tehdään yhteistyössä alueella tälläkin hetkellä operoivien toimijoiden Matkahuollon, Väyläviraston ja VR-Yhtymän kanssa. Samalla tutkitaan erilaisten vaihtoehtojen kautta toimivinta maankäytön ratkaisua ja tehdään selvityksiä kaavoituksen tueksi. Oulun asemaseudusta on tavoitteena luoda toiminnallisesti, kaupunkikuvallisesti sekä arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja monipuolinen, useita eri toimintoja sisältävä asemakeskusalue.

Senaatin Asema-alueet Oy ja kaupunki järjestävät yhteistyössä avoimen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun, jonka kautta haetaan alueen kehittäjäkumppanit. Tavoitteena on määritellä kaupungin kanssa asemakeskuksen suunnittelutavoitteet ja käynnistää suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu vuoden 2020 aikana.

Alueelle halutaan syntyvän hyvin toteutettu liikenteellinen keskus sekä kaupungin keskustan ja Raksilan yhdistävä, toiminnoiltaan monipuolinen osa elinvoimaista kaupunkia. Tavoiteaikataulu on, että ensimmäisen osa-alueen asemakaavan muutos on hyväksytty 2022. Alueelle on julkisuudessa ehdotettu myös yliopistoa ja monitoimiareenaa.

Yliopiston mahdollisella siirtymisellä pois Linnanmaalta olisi erittäin suuri vaikutus koko Oulun kaupunkirakenteeseen, ei pelkästään asema-alueeseen. Mikäli Oulun kaupunki näkee yliopiston sijoittumisen asemakeskukseen strategisesti tärkeänä ja maankäytöllisesti toimivana ratkaisuna, on Senaatin Asema-alueet Oy valmis neuvottelemaan tämän mahdollistavan asemakaavoituksen edistämisestä Oulun kaupungin kanssa.

Monitoimiareenakonsepti on kokonaisuudessaan vaativa ja edellyttäisi Oulun kaupungilta merkittävää taloudellista sitoutumista. Senaatti-kiinteistöt ja Senaatin Asema-alueet Oy eivät osallistu areenahankkeen rahoitukseen eikä toteuttamiseen. Mikäli Oulun kaupunki näkee areenahankkeen sijoittamisen asemakeskukseen maankäytöllisesti toimivana ratkaisuna ja sitoutuu siihen taloudellisesti, on Senaatin Asema-alueet Oy valmis neuvottelemaan hankkeen mahdollistavan asemakaavoituksen edistämisestä Oulun kaupungin kanssa.

Lue myös: VR suunnittelee asemien palvelupisteiden sulkemista Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa

Kilpailut

Uusimmat