Kuva: Fotolia

Poliisi vetoaa vapunviettäjiin: Massajuhlinnan aika on myöhemmin

23.04.2020 17:09 - Marja Ollakka

Poliisi on huolissaan tulevasta vapusta ja lämpenevän sään vaikutuksesta vapun juhlintaan. Etenkin nuorten tapaamiset isommissa porukoissa ovat lisääntyneet viime aikoina ympäri maata.

Poliisi valvoo vappuna näkyvästi kokoontumis- ja ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitusten noudattamista, mutta vastuullisen käyttäytymisen odotetaan lähtevän jokaisesta itsestään. Poliisi vetoaa aikuisia seuraamaan lasten ja nuorten tekemisiä ja ohjeistamaan heitä tarvittaessa lähikontaktien välttämisen tärkeydestä.

Poliisi painottaa muiden viranomaisten tavoin, että kaikkien fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissä vaikka laki niitä ei suoraan kieltäisikään.

Vapun osalta julkisten kokoontumisten kielto koskee kaikkia kokoontumislain yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, joissa olisi enemmän kuin 10 henkilöä. Tämän lisäksi poliisi arvioi erikseen enintään 10 henkilön yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, jos niistä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai terveydelle.

Yleisellä paikalla tapahtuvat järjestetyt tapahtumat sekä tilaisuudet ovat kiellettyjä. Näihin voidaan perustellusti katsoa kaikki vakiintuneet vappuperinteet niiltä osin, kun ne luokitellaan yleisiksi kokouksiksi, yleisötilaisuuksiksi tai väkeä kokoaviksi tilaisuuksiksi. Jos poliisi havaitsee kiellettyjä tapahtumia tai tilaisuuksia, ne päätetään ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin.

Poliisi tekee vappua koskevassa suunnittelutyössä yhteistyötä alueensa muiden viranomaisten sekä kuntien ja kaupunkien kanssa. Kaupungeilla ja kunnilla on mahdollisuus rajoittaa perinteisten vappupaikkojen käyttämistä tai tehdä erilaisia muutoksia liikennejärjestelyihin vapun ajaksi. Poliisi huolehtii osaltaan, että näitä rajoituksia noudatetaan.

Lue myös: Raahen Meripäivät sekä Pekanpäivien yleisötilaisuudet perutaan tältä kesältä – kielto ei vaikuta tällä hetkellä loppukesän tapahtumiin

Kilpailut

Uusimmat