Oulussa kehitetty UV-säteilyltä suojaava biomuovi

18.02.2020 09:00 - Jussi Häkkilä

Dosentti Juha Heiskasta Oulun yliopiston kestävän kemian tutkimusyksiköstä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi synteettinen biomuovi, joka suojaa auringon ultraviolettisäteilyltä toisin kuin perinteiset hiilipohjaiset muovit tai muut biomuovit.
Biomassaperäisen sekapolymeerin bisfuraanirakenteen huomattiin estävän tehokkaasti UV-säteilyn kulkeutumisen materiaalista valmistetun kalvon läpi. Biomuovin läpinäkyvyys on silti hyvä. Lisäksi materiaalin ilmatiiviys on kolmi-nelikertainen tavalliseen muoviin verrattuna.
Tutkimuksen mukaan on mahdollista kehittää biomuovimateriaaleja, joilla on parempia ominaisuuksia kuin nykyisin käytettävillä fossiiliperäisistä raaka-aineista valmistettavilla muoveilla.
Uusi ympäristöystävällinen biomuovi soveltuu esimerkiksi suojaamaan tuotteita suoralta auringonvalolta. Myös korkean teknologian sovelluksissa kuten painettavan elektroniikan alustamateriaaleissa tarvitaan kehittyneitä materiaalin suojaominaisuuksia. Menetelmästä on jätetty patenttihakemus.

Lue myös: Oulun yliopisto selvittää variksenmarjasta löydetyn yhdisteen hyödyntämistä lehmien utaretulehduksen ehkäisemisessä

Kilpailut

Uusimmat